Cochilie de melc gigantic expusă la Muzeul Municipal „Octavian Moşescu” din Râmnicu Sărat

Muzeul Municipal „Octavian Moşescu” din Râmnicu Sărat expune în luna iulie o cochilie de melc gigantic adusă din America de Sud. Exponatul face parte din colecţiile Secţiei de Ştiinţe Naturale.

„Pentru că a început sezonul vacanţelor la mare, vă invităm într-o călătorie imaginară exotică, pe coasta braziliană a Atlanticului, de unde provine cochilia pe care o puteţi admira la sediul muzeului nostru, în luna iulie”, au scris pe pagina de Facebook reprezentanţii muzeului.

Adelomelon beckii este un melc gigantic, comestibil, care poate atinge dimensiuni între 40 şi 51 de cm. Exemplarul prezentat nu este dintre cele mai mari deşi are dimensiunile de 26 de cm lungime şi aproximativ 30 cm în diametru.

Acest tip de melc a fost pentru prima oară identificat şi clasat în 1836, fiind un neograstropod din familia Volutidae, răspândit în zonele de coastă din sud-vestul oceanului Atlantic, între Espiritu Santo (Brazilia) şi Ţara de Foc, Argentina. Trăieşte pe fundul nisipos al mării, la adâncimi între 40 şi 70 de metri, fiind un prădător redutabil.

Din pricina pescuitului subacvatic, în trecut pentru hrană, în prezent mai mult pentru comercializarea şi prelucrarea artizanală a cochiliilor, numărul exemplarelor de Adelomelon beckii este în scădere, devenind o specie periclitată, pentru a cărei protecţie încep a fi luate măsuri.

Citește și Un muzeu din Scoția va restitui pentru prima dată obiecte de artă Indiei