Codex Aureus, cel mai vechi manuscris al României, este oficial în patrimoniul UNESCO

Cel mai vechi manuscris al României este oficial în patrimoniul UNESCO. „Codex Aureus (Evangheliile lui Marcu şi Matei, secolul IX)”, aflat în colecţiile Bibliotecii Batthyaneum, a fost înscris în patrimoniul universal alături de celelalte manuscrise carolingiene şi face astfel parte din fondul „Memoria lumii”, anunţă instituţia din Alba Iulia.

Manuscrisul aflat în România este un fragment dintr-un evangheliar latin, scris şi pictat cu aur şi culori vegetale în scriptoriul şcolii de curte (Schola Palatina) de la Aachen (Aix-la-Chapelle), în anul 810, la comanda lui Carol cel Mare. În literatura de specialitate din occident, manuscrisul este cunoscut sub numele: „Das Lorscher Evangeliar” („Evangheliarul de la Lorsch”).

Manuscrisul ajunge în proprietatea mănăstirii benedictine S. Nazarius din Lorsch, apare în catalogul-manuscris al bibliotecii ordinului, redactat în anul 1860, sub titlul: „Evangelium scriptum cum auro pictum habens tabullas eburneas” („Evangheliar scris si pictat cu aur avand copertele din fildeş”).

În anul 1556 manuscrisul ajunge la Biblioteca din Heidelberg, iar în anul 1782, „Evangheliarul de la Lorsch Partea I” este cumpărat de către episcopul Transilvaniei, Ignatius Batthyáni de la cardinalul Vienei, arhiepiscopul Christophor Migazzi.

Lista completă a codicelor înscrise în UNESCO:

1. Evangheliarul lui Godescalc (Paris, Biblioteca Naţională a Franţei, Nouv. Acq. Lat. 1203)
2. Evangheliarul de St.-Martin-des-Champs (Paris, Biblioteca Naţională a Franţei, Bibliothèque de l’Arsenal, Ms. 599)
3. Codicele Ada (Biblioteca Municipală din Trier, Hs. 22)
4. Codicele Ada, coperta (Biblioteca Municipală din Trier, Hs. 22)
5. Psaltirea lui Dagulf (Viena, Biblioteca Naţională a Austriei, Cod. 1861)
6. Fragment cu revelaţia lui Zaharia (Londra, British Library, Cotton Claudius B. V. fol. 134v)
7. Evangheliarul lui Centula (Abbeville, Biblioteca Municipală, Ms. 4 [1])
8. Evangheliar de origine necunoscută (Londra, British Library, Cod. Harl. 2788)
9. Evangheliarul lui St. Médard din Soissons (Paris, Biblioteca Naţională a Franţei, Ms. lat. 8850)
10. Codex Aureus sau Evangheliarul din Lorsch (Biblioteca Naţională a României, Filiala Biblioteca Batthyaneum, Ms. II.1)
11. Codex Aureus sau Evangheliarul din Lorsch, coperta cu panouri din fildeş (Londra, Victoria and Albert Museum, Inv.-No. 138-1866)

Proiectul a fost depus de către profesorul dr. Michael Embach, pe atunci directorul Bibliotecii Municipale din Trier, în cadrul programului UNESCO, „Memory of the World”. Este un proiect multi-naţional în care România se regăseşte alături de Franţa, Germania, Marea Britanie şi Austria. Deoarece statul Vatican face parte integral din patrimoniul UNESCO, nu apare pe această listă. Cealaltă jumătate a codicelui Aureus, aflată în Biblioteca Vaticanului, adică Evangheliile lui Ioan şi Luca (inclusiv coperta), este deja în patrimoniul UNESCO.

Citește și Limesul Dacic a fost propus pentru înscrierea în Patrimoniul UNESCO