Coif medieval, de sorginte vikingă, din secolele X-XIII, recuperat de polițiști

Polițiștii specializați în protejarea patrimoniului cultural au recuperat calota unui coif medieval, de origine vikingă, unicat în România și printre puținele exemplare cunoscute în Europa. Bunul este apreciat de specialiștii în domeniu ca având o valoare istorică incomensurabilă, informează Poliția Română

„Polițiștii Direcției de Investigații Criminale – Serviciul pentru Protejarea Patrimoniului Cultural Național, împreună cu polițiști din cadrul I.P.J. Iași – Serviciul de Investigații Criminale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pașcani, au recuperat, la data de 7 februarie 2021, un bun arheologic de mare valoare, respectiv calota unui coif medieval de origine varegă (vikingă).

Investigațiile în cauză au început în luna decembrie 2020, în urma unor indicii obținute de polițiști, coiful fiind inițial descoperit în timpul unor lucrări de amenajare efectuate, în anul 2010, pe râul Siret, fără a fi însă declarat și predat la data respectivă autorităților competente.

Bunul cultural poate fi datat în secolele X-XIII și reprezintă un tip de coif întâlnit cel mai adesea în spațiul Baltic și al Rusiei Kieviene. Acesta este apreciat de specialiștii în domeniu ca având o valoare istorică incomensurabilă, fiind unicat în România și printre puținele exemplare cunoscute în Europa.

Citește și Organizatorii de concerte şi evenimente culturale solicită premierului soluții compensatorii pentru pierderile din 2020

Cercetările continuă pentru lămurirea tuturor circumstanțelor, iar bunul cultural în cauză a fost predat Complexului Muzeal Național ,,Moldova” Iași, în vederea declanșării procedurii de clasare în patrimoniul cultural național”, au transmis autoritățile.

Coiful (din latină cofea) este un acoperământ confecționat din piele sau metal pentru protejarea capului, purtat în trecut de ostași în timpul luptelor.

În primăvara anului 1928, în localitatea Coțofenești din județul Prahova, a fost descoperit un străvechi și impresionant coif de aur, cunoscut sub denumirea de Coiful dacic de la Coțofenești. Coiful, înalt de 25 cm și cântărind circa 770 grame, este datat în jurul anilor 400 î.e.n. și, foarte probabil, a aparținut unui rege geto-dac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.