Mureș: Colectă de fotografii, documente sau obiecte din epoca primarului Bernády

Distribuie

Muzeul Judeţean Mureş a anunţat, marţi, că pregăteşte o nouă expoziţie de anvergură dedicată lui György Bernády, primarul care a reuşit, în doar 10 ani, să transforme Târgu Mureşul dintr-un târg de provincie într-un oraş modern, iar din acest motiv a făcut apel la public să contribuie cu fotografii, documente sau obiecte personale din perioada în care acesta a condus oraşul, 1902 -1912, respectiv 1926 -1929.

„Expoziţia îşi propune să readucă în atenţie aspectele ştiute sau mai puţin ştiute atât ale omului, cât şi ale personajului public, reprezentat prin György Bernády – politician de calibru naţional, patron al artelor, francmason, călător american, soţ şi tată, prin intermediul relaţiilor construite de-a lungul deceniilor. Pregătirea expoziţiei va viza atât rezultatele celor mai noi cercetări ştiinţifice, cât implicarea activă a publicului, pentru care se realizează în definitiv această expoziţie.

În acest sens, facem un apel public către târgumureşeni şi către toţi cei interesaţi de personalitatea marcantă a lui Bernády György, care posedă sau au cunoştinţe legate de fotografii, documente vechi sau au obiecte personale din epoca edilului şi sunt disponibile spre a fi împrumute specialiştilor muzeului pentru a fi expuse ulterior. Colectarea informaţiilor, obiectelor şi documentelor vechi se va face până la 31 ianuarie 2023″, se arată într-un comunicat de presă al Muzeului Judeţean Mureş.

Citește și Protocol de colaborare între MAE şi UMFST Târgu Mureş

În Palatul Culturii din Târgu Mureş este amenajată o expoziţie permanentă dedicată primarului Bernády György, vernisajul noii expoziţii fiind anunţat pentru anul viitor.

De numele lui Bernády György, născut în 10 aprilie 1864, la Beclean, decedat în 22 octombrie 1938, la Târgu Mureş, se leagă cele mai reprezentative edificii arhitecturale din oraş – Palatul Culturii (1911-1913) şi Palatul Administrativ (1905-1907), dar şi trei şcoli primare de stat, casa de copii, Şcoala Superioară de Comerţ (în care funcţionează fosta Universitate „Petru Maior”, acum parte a Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie), Gimnaziul Romano Catolic (în care se află acum Colegiul Naţional ‘Unirea’), Şcoala Superioară de Fete (în care funcţionează Colegiul Naţional ‘Alexandru Papiu Ilarian’) şi Serviciul de Gospodărie Comunală (în locul în care astăzi se regăseşte Universitatea ‘Dimitrie Cantemir’), precum şi o şcoală muzicală, o galerie de artă şi o bibliotecă.

Investiţiile respective au început însă cu modernizarea infrastructurii, dezvoltarea distribuţiei şi furnizării energiei electrice, precum şi construirea unui sistem de alimentare cu apă şi canalizare: s-a construit fabrica de cărămidă, s-a modernizat abatorul, s-au asfaltat 117 de străzi, s-au amenajat aleile, parcurile şi pieţele.