Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău şi-a lansat propriul drapel

Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău şi-a lansat, joi, propriul drapel, în cadrul unui eveniment de marcare a 195 de ani de la naşterea şi 145 de ani de la moartea patronului spiritual al liceului, informează Agerpres.

Drapelul a fost special conceput pentru această ocazie, în urma unui concurs de creaţie adresat elevilor, el fiind arborat, joi, alături de cel al Primăriei Municipiului Zalău, pe catargul din curtea şcolii.

Elevii şi profesorii Colegiului Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” – Zalău derulează în această perioadă proiectul educaţional „API – trecut, prezent, pespective”, în parteneriat cu Primăria Comunei Gârbou şi Şcoala Gimnazială nr.1 Gârbou, proiectul fiind dedicat Zilei Mondiale a Educaţiei.

În acelaşi context, joi au fost depuse jerbe de flori la cele două busturi ale lui Alesandru Papiu Ilarian, cel din faţa şcolii şi cel din faţa Casei Municipale de Cultură Zalău, un material despre viaţa şi activitatea revoluţionarului paşoptist fiind diseminat în cadrul orelor de dirigenţie.

Citește și Proiect de punere în valoare a porţilor şi gardurilor tradiţionale, în Sălaj

De asemenea, în Centrul Expoziţional a fost vernisată expoziţia „Ce înseamnă pentru mine patronul spiritual al şcolii?”, iar în curtea şcolii a avut loc şi un flash-mob, pus în scenă de elevii liceului.

Alesandru Papiu Ilarian s-a născut la data de 27 septembrie / 9 octombrie 1827 la Bezded (comuna Gârbou), el fiind considerat ideologul Revoluţiei Române de la 1848 din Transilvania, participând activ la Adunările Naţionale de la Blaj din aprilie – mai 1848. A fost primul român transilvănean ce a făcut parte dintr-un guvern al României, între octombrie 1863 şi ianuarie 1864 fiind ministru de justiţie în guvernul lui Mihail Kogălniceanu.

În ţară există trei licee care-i poartă numele: Colegiul Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” – Târgu Mureş, Liceul Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian” – Dej şi Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” – Zalău.