Colocviul Naţional de Istorie, ediţia a XXV-a, la Muzeul Naţional Cotroceni

Distribuie

Muzeul Naţional Cotroceni organizează, în zilele de 10 şi 11 mai, cea de-a XXV-a ediţie a Colocviului Naţional de Istorie, manifestare culturală anuală de tradiţie.

Subiectele abordate în cadrul evenimentului vor atrage atenţia atât asupra istoriei şi patrimoniului Ansamblului Cotroceni, cât şi asupra unor personalităţi şi evenimente deosebite din istoria României care i-au marcat evoluţia de-a lungul timpului.

Potrivit unui comunicat al muzeului transmis luni AGERPRES, la ediţia din acest an a Colocviului Naţional de Istorie, organizat şi cu participare internaţională, conferinţele vor fi susţinute de 40 de specialişti din muzee, instituţii de învăţământ superior şi institute de cercetare.

Secţiunea Istorie va avea în prim-plan personalităţi şi evenimente semnificative din istoria României din secolele XVI – XX.

O secţiune specială este consacrată legilor fundamentale şi regimurilor politice din statele europene în secolele XIX – XX, pornind de la aniversarea, în luna martie, a 100 de ani de la adoptarea Constituţiei României Mari. În acest context este organizată şi o micro-expoziţie documentară, Centenarul Constituţiei României Mari (1923 – 2023) – un act cu o valoare simbolică deosebită ce a reprezentat o expresie a voinţei politice a tuturor românilor. Constituţia adoptată în 1923 oferea un cadru legal aplicării unor reforme democratice, precum cele agrară şi electorală, prevedea egalitatea în drepturi fără deosebire de clasă socială, origine etnică, limbă sau religie.

Secţiunea dedicată patrimoniului cultural naţional, mobil şi imobil, va evidenţia cercetările din domeniu şi va marca cei 130 de ani de la începutul lucrărilor de extindere şi reamenajare a Palatului Cotroceni, realizate de arhitectul Paul Gottereau.

Cercetarea ştiinţifică este un obiectiv important al activităţii Muzeului Naţional Cotroceni, iar valorificarea acesteia reprezintă o oportunitate de a-şi afirma rolul educativ, se subliniază în comunicat.

Citește și Salonul Artelor Decorative, ediţia a XXI-a, la Muzeul Naţional Cotroceni