Comisia Europeană suspendă cooperarea cu Rusia în domeniul cercetării și inovării

Comisia Europeană anunță că nu va mai încheia niciun fel de contracte sau acorduri noi cu organizațiile ruse în cadrul programului Orizont Europa. De asemenea, Comisia Europeană suspendă plățile către entitățile ruse care trebuie efectuate în baza contractelor existente. Toate proiectele aflate în derulare la care participă organizații de cercetare ruse sunt în curs de revizuire – atât cele din cadrul programului Orizont Europa, cât și cele din cadrul programului anterior al UE pentru cercetare și inovare, Orizont 2020, informează instituția pe site-ul oficial.

Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă responsabilă cu „O Europă pregătită pentru era digitală”, a declarat: „Cooperarea UE în domeniul cercetării se întemeiază pe respectarea drepturilor și a libertăților care stau la baza excelenței și a inovării. Abominabila agresiune militară a Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă un atac împotriva acestor valori. Prin urmare, a sosit momentul să punem capăt cooperării noastre cu Rusia în domeniul cercetării..”

Citește și Comisia Europeană a luat decizia ca Sputnik și Russia Today să fie interzise în UE

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă un atac la adresa libertății, a democrației și a autodeterminării, pe care se întemeiază expresia culturală, libertatea academică și științifică și cooperarea în domeniul științei. Prin urmare, am decis să nu mai participăm la alte proiecte de cooperare în domeniul cercetării și al inovării cu entități ruse.

În același timp, ne-am asumat angajamentul ferm de a asigura în continuare participarea cu succes a Ucrainei la programul Orizont Europa și la Programul pentru cercetare și formare al Euratom. De 20 de ani, oamenii de știință și cercetătorii ucraineni sunt participanți esențiali la programele-cadru de cercetare și inovare ale UE și și-au demonstrat excelența și calitățile de lideri în domeniul inovării. Am luat măsurile administrative necesare pentru a ne asigura că beneficiarii ucraineni selectați pot primi finanțare din programele de cercetare și de inovare ale UE.”

Textul integral al declarației comisarului Mariya Gabriel este disponibil aici.

În ceea ce privește Belarus, situația este în curs de evaluare.

📢 Vrem să auzim părerea ta!

Deși comentariile pe site sunt închise, conversația continuă pe pagina noastră de Facebook. Fie că vrei să discuți mai mult despre subiectul articolului, să pui întrebări sau pur și simplu să te alături comunității noastre, te așteptăm cu drag!

👉 Urmărește-ne pe Facebook