Compania BMG se desparte de Roger Waters, din cauza comentariilor pe care acesta le-a făcut despre Israel

Compania de drepturi muzicale BMG se desparte de cofondatorul trupei Pink Floyd, Roger Waters, din cauza comentariilor pe care acesta le-a făcut despre Israel, Ucraina şi Statele Unite, a anunţat luni Variety.

Compania cu sediul în Germania semnase un acord de publicare cu muzicianul în vârstă de 80 de ani în 2016 şi urma să lanseze anul trecut o versiune nou înregistrată a albumului „Dark Side of the Moon” din 1973 al lui Pink Floyd, dar în cele din urmă a renunţat la lansare odată cu angajarea lui Thomas Coesfeld în funcţia de CEO. Reînregistrarea a fost lansată în cele din urmă de casa de discuri Cooking Vinyl, cu sediul în Marea Britanie.

Despărţirea, neobişnuită pentru un contract de editare important, este cea mai recentă consecinţă a retoricii din ce în ce mai dezbinate a lui Waters cu privire la Israel, pe care unii au criticat-o ca fiind antisemită în ultimele luni.

Rockerul a rămas sfidător în faţa numeroaselor reacţii de respingere, cum ar fi o anchetă a poliţiei germane cu privire la un costum „în stil nazist” purtat pe scena din Berlin anul trecut. În aprilie 2023, el a câştigat o bătălie juridică care i-a permis să cânte la Frankfurt, după ce magistraţii din oraşul german au dat instrucţiuni să anuleze un concert şi l-au acuzat pe Waters că este „unul dintre cei mai cunoscuţi antisemiţi din lume”. El a denunţat războiul din Ucraina, dar a vorbit în faţa Consiliului de Securitate al ONU la invitaţia Rusiei, susţinând că invazia acesteia din 2022 în Ucraina nu a fost „neprovocată”.

Citește și Roger Waters şi-a anulat concertele din Polonia, după poziţia sa faţă de conflictul din Ucraina

În cadrul unei investigaţii din 2023 a Campaniei împotriva antisemitismului (CAA), care l-a investigat pe Waters, au fost intervievaţi foşti colegi de muncă ai acestuia, care au afirmat că muzicianul a făcut în mod repetat referiri depreciative la adresa evreilor. CAA a publicat, de asemenea, e-mailuri ale lui Waters în care acesta propunea ca un porc gonflabil care pluteşte deasupra concertelor sale să fie mâzgălit cu un slogan antisemit; în e-mailuri din 2010, el a sugerat, de asemenea, să „bombardeze” publicul cu confetti în formă de svastici, stele ale lui David, semnul dolarului şi alte simboluri.

Waters, care a negat întotdeauna acuzaţiile de antisemitism, a vorbit despre faptul că a fost „concediat” de BMG într-un interviu video cu Glenn Greenwald în noiembrie anul trecut, în cadrul unei conversaţii în care muzicianul a caracterizat despărţirea sa de companie ca fiind rezultatul presiunilor exercitate de interese pro-israeliene faţă de compania mamă a BMG, Bertelsmann, şi a suprimării convingerilor sale politice.

Citește și Anchetă privind presupuse provocări antisemite ale lui Roger Waters la un concert în Berlin

Afirmaţia a fost una familiară pentru Waters, care a vorbit adesea despre conspiraţii împotriva publicării convingerilor sale. La un concert din Birmingham, Marea Britanie, anul trecut, Waters s-a lansat într-un discurs de 10 minute în care a deplâns tratamentul „brutal” la care a fost supus în Germania şi a spus că numeroase instituţii media au încercat să-l distrugă pentru susţinerea drepturilor omului în Palestina. „Încearcă să mă anuleze aşa cum i-au anulat pe Jeremy Corbyn şi Julian Assange”, a spus el. „Nu voi fi anulat”.

Deşi nu este neobişnuit ca artiştilor să li se rezilieze contractele de înregistrare, este mai puţin obişnuit ca o companie să rupă un contract de publicare. În ultimii ani, atât acţiunile lui R Kelly, cât şi cele ale lui Kanye West i-au pus în conflict cu companiile care le gestionează cataloagele muzicale profitabile. Kelly, care acum ispăşeşte o pedeapsă cu închisoarea de zeci de ani pentru mai multe infracţiuni legate de comportament sexual neadecvat, a fost nevoit de un judecător să acorde drepturile sale de autor numeroaselor victime. Lui West, care a pierdut un contract de mai multe milioane de dolari cu Adidas şi reprezentarea de către CAA din cauza unor comentarii antisemite în 2022, i-au expirat fără reînnoire contractele cu Universal şi Sony Music Publishing.