Compania Virgin Orbit plănuieşte o nouă lansare de sateliţi din Marea Britanie

Compania Virgin Orbit fondată de miliardarul britanic Richard Branson a anunţat joi că va încerca o nouă lansare a unei rachete din Cornwall după ce misiunea sa de luni s-a încheiat cu un eşec.

„Virgin Orbit… anticipează revenirea la Spaceport Cornwall pentru alte lansări şi se află în discuţii active cu principalii actori guvernamentali şi comerciali din Marea Britanie pentru a da startul planificării oportunităţilor de misiune cel mai devreme la finele acestui an”, se arată în anunţul companiei.

Compania cu sediul în California a declarat că a fost iniţiată o anchetă asupra cauzei eşecului înregistrat la treapta a doua a rachetei sale.

Racheta a decolat conform planului de la Spaceport Cornwall din Newquay, în sud-vestul Angliei, la bordul unei aeronave Boeing 747 adaptate.

Citește și Grecia discută cu Marea Britanie returnarea sculpturilor din Partenon

Virgin Orbit a declarat că racheta sa a fost lansată cu succes de pe aeronavă deasupra Oceanului Atlantic şi a încheiat etapa de ardere a primei trepte.

„La un moment dat, în timpul zborului rachetei prin spaţiu, etapa superioară a experimentat o anomalie”, a indicat Virgin Orbit.

„Acest eveniment anormal a pus capăt misiunii, componentele rachetei şi sarcina utilă coborând pe Pământ în limitele coridorului de siguranţă aprobat, fără a fi atins orbita”, a precizat compania.

Toate acţiunile corective necesare identificate în timpul anchetei urmează să fie finalizate înainte de începerea următoarei misiuni, planificată la Mojave Air & Space Port din California.