Complex unic în ţară, inaugurat la Muzeul Goleşti

Vizitatorii care vor veni la Muzeul Goleşti vor putea admira un complex unic în ţară, format dintr-o casă tradiţională cu băcănie şi cârciumă adusă din localitatea Paloş, comuna Caţa, judeţul Braşov.

Miercuri, a avut loc inaugurarea pentru publicul larg a acestui ansamblu.

Expoziţia este o premieră naţională, Muzeul Goleşti fiind singurul care deţine un asemenea ansamblu.

„Sunt bucuros să inaugurăm această băcănie-cârciumă din Paloş, judeţul Braşov. Comuna Caţa şi toate comunele din jur erau populate de saşi. Singura localitate în care trăiau în exclusivitate români era Paloş. Iar în această băcănie şi în această cârciumă, care a aparţinut familiei Lascu, se vorbea româno-americană. La începutul secolului XX, aproape toţi locuitorii acestei comune emigraseră în America. Au lucrat câteva luni la calea ferată Braşov – Teiuş, s-au îmbogăţit, şi-au cumpărat case şi terenuri. Când s-a terminat calea ferată, au avut nevoie de bani şi au emigrat în masă în America. Şi astăzi aproape că nu există familie care să nu aibă pe cineva plecat în America.

Citește și „Marea Unire, în fotografii şi documente”, la Muzeul de Istorie-Casa Altembeger din Sibiu

Noi am luat două case din acest sat. Această familie căreia i-a aparţinut băcănia – cârciumă a fost una vestită – Iosif şi Ion Lascu. Ion a participat la Adunarea de la Alba Iulia, iar tatăl lui, Iosif, s-a numărat printre revoluţionarii de la 1848. Această casă este unică între muzeele din ţară şi toţi specialiştii care au văzut-o au apreciat-o. Sunt convins că vizitatorii Muzeului Goleşti vor fi încântaţi să viziteze această gospodărie. De altfel, numai anul acesta am reuşit să inaugurăm şase case şi gospodării noi”, a declarat managerul Muzeului Goleşti, Iustin Dejanu, potrivit unui comunicat de presă.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Adrian Dumitru Bughiu, a arătat că acest muzeu este ”un reper între instituţiile finanţate de Consiliul Judeţean pe partea de cultură, iar la nivel naţional a devenit un reper pentru cei care vor să viziteze un loc de basm, un loc care pare uitat în trecut, dar care nu face altceva decât să păstreze vie în memoria noastră viaţa şi tradiţiile noastre seculare”.