Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște a câștigat recent un proiect finanțat de UEFISCDI

Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște a câștigat recent un proiect finanțat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), în cadrul competiţiei Proiecte de cercetare pentru stimularea tinerelor echipe independente (TE), Programul 1 – Dezvoltarea sistemului național de CD, subprogramul I1, informează site-ul instituției.

Proiectul a obţinut 97,6 puncte, clasându-se astfel pe locul 4 într-o competiţie strânsă.

În valoare de 93.750 de euro, proiectul „Tehnologia litică în Paleoliticul mijlociu şi superior din regiunea carpatică a României: adaptarea comportamentului tehnic la mediul montan” propune o abordare nouă a ansamblurilor litice din Paleolitic, descoperite în situri din regiunea carpatică a României, prin înţelegerea răspunsului adaptiv al comunităţilor umane în raport cu paleomediul.

Citește și Ministerul Investițiilor a lansat  un nou apel PNRR pentru finanțarea rutelor turistice-culturale

Studiul care face obiectul proiectului implică un demers tehno-funcţional diferit de analizele tipologice tradiţionale şi va include, în afară de identificarea secvenţelor operaţionale în realizarea ansamblurilor litice, analize ale urmelor de utilizare, folosind diferite tipuri de microscopie.

Rezultatele analizei materialelor litice vor fi corelate cu cercetări asupra paleomediului, surselor de materii prime litice, exploatarea resurselor animale etc. Studierea adaptării unor populaţii diferite la mediul montan, cu locuiri desfăşurate pe un palier cronologic mare (între 60.000 şi 15.000 ani BP) poate oferi informaţii importante despre evoluţia comportamentului tehnic în Paleoliticul mijlociu şi superior din această zonă.

Durata proiectului este de 24 luni.