Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România celebrează 30 de ani de activitate printr-o Gală Aniversară

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) celebrează 30 de ani de activitate printr-o Gală Aniversară, care are loc miercuri, 2 aprilie, orele 18:30, la Sala Mare a Ateneului Român, în prezența comunității artistice, precum și reprezentanților mediului guvernamental și non-guvernamental. Fondată în 1995, UCIMR este organizație nonprofit de utilitate publică, care de trei decenii contribuie la dezvoltarea …

Citește mai mult

12 martie – Dublă lansare de carte și sesiune de autografe: „Învățătorii. Autoportretul unei generații”, coord. Lavinia Betea

„Învățătorii. Autoportretul unei generații” este un proiect editorial de excepție coordonat de autoarea Lavinia Betea și publicat de Editura Corint. Prin intermediul unui interviu de grup, contextualizat la istoricul și specificul primei instituții transilvănene care a dat învățători români în Transilvania, cartea aduce în prim-plan problematici actuale și constante ale psihopedagogiei învățământului primar și ale formării cadrelor didactice pentru acest …

Citește mai mult

Ziua deținuților politici anticomuniști din perioada 1944-1989

În data de 9 martie 2025, de la ora 11.00, Secretariatul de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 (S.S.R.M.L.) organizează, conform Legii nr. 247/2011, evenimentul „Ziua deținuților politici anticomuniști din perioada 1944-1989” la Monumentul Național „Aripi” din Piața Presei Libere -București. Cu acest prilej, vor avea loc o serie de manifestări comemorative …

Citește mai mult

Patru noutăți Corint Istorie în luna martie

În luna martie, colecția de Istorie a Editurii Corint se îmbogățește cu patru noutăți ce vor intra în librăriile din toață țara. 1. Visuri spulberate. Elisabeta, Principesa României, Regina Greciei de Diana Mandache. Biografia Elisabetei a României, fiica cea mare a reginei Maria, e mai intensă decât un roman. Dificultățile anilor de război și refugiul familiei regale la Iași au privat-o pe …

Citește mai mult

România participă la London Design Biennale 2025. Asociația Art Mirror reprezintă țara pentru a doua oară

Asociația Art Mirror din Cluj-Napoca va reprezenta România la London Design Biennale 2025, eveniment care va avea loc în perioada 5-29 iunie, la Somerset House, în capitala britanică. Artiștii români au fost selectați pentru cea de-a cincea ediție a prestigiosului eveniment, după ce, în urmă cu doi ani, aceeași organizație a asigurat pentru prima dată participarea României la bienală. London …

Citește mai mult

Dezbatere prilejuită de apariția volumului „Un turn de fildeș în comunism? Institutele umaniste ale Academiei RPR în România lui Gheorghiu-Dej”

Facultatea de Istorie a Universității din București găzduiește o dezbatere pe tema raportului dintre puterea politică și cercetarea științifică, prilejultă de apariția în colecția Corint Istorie a volumului „Un turn de fildeș în comunism? Institutele umaniste ale Academiei RPR în România lui Gheorghiu-Dej” de Cristian Vasile. Dezbaterea poartă titlul: „Putere politică și cercetare științifică: între conflict și compromis. Ce ne …

Citește mai mult

„Horror Vacui” – O lecție de reziliență culturală, încheiată cu succes după 168 de ore de teatru continuu

„Horror Vacui”, cel mai lung eveniment teatral din lume, s-a încheiat săptămâna trecută la București. După șapte zile de maraton non-stop, această reprezentație de tip teatru durațional a reunit peste 500 de actori, scriitori și jurnaliști care au interpretat tot atâtea texte despre abandon și opusul abandonului. Scopul proiectului este de a aduce în atenția publică una dintre cele mai …

Citește mai mult

Manifestul „Copiii uitați ai României: un apel pentru adevăr și reparație” cere înființarea unei comisii de cercetare a abuzurilor copiilor instituționalizați

Mai multe asociații și ONG-uri din sfera implicării civice au semnat astăzi la București MANIFESTUL intitulat Copiii uitați ai României: un apel pentru adevăr și reparație, pentru investigarea abuzurilor asupra copiilor abandonați în perioada 1966 – 1997. Demersul a fost inițiat de Asociația A.R.T. Fusion, sub umbrela Papercuts, alături de Muzeul Abandonului. Lansarea manifestului marchează punctul culminant al proiectului Horror …

Citește mai mult

Basska și Dub Pistols, cap de afiș la MOX 2025 – ești gata de o aventură în inima munților?

Music Outdoor Experience (MOX), festivalul care are loc în inima munților, revine în perioada 3-6 iulie 2025 la Valea Drăganului cu un line-up care va pune sângele participanților în mișcare și le va stârni poftă de dans. Pregătește-ți cortul, gașca și pofta de aventură, pentru ediția cu numărul nouă a festivalului MOX, unde natura se împletește cu vibe-urile bune și …

Citește mai mult

Ateneul Român: Integrala sonatelor pentru vioară și pian, de Brahms, în interpretarea lui Radu Dunca și Gabriel Gatan

Pe 23 februarie 2025, ora 19:00, Ateneul Român devine scena unei performanțe de referință: violonistul Radu Dunca și pianistul Gabriel Gâțan vor aduce în fața publicului bucureștean integrala sonatelor pentru pian și vioară de Johannes Brahms. Evenimentul marchează o premieră la București, fiind pentru prima dată când cele trei sonate sunt interpretate integral într-un singur recital, ceea ce face ca …

Citește mai mult

Vernisaj Nora Novak | ,,Puzzle’’ – la Galeria Brăteanu din Timișoara

Vineri, 14 februarie, la ora 18:00, în prezența unui public numeros, a reputatilor artişti vizuali Sorin Nicodim, Sorina Stîna, Dorin Pantalir, Diana Harja, Ana Domnica-Hoble, Cosmin Damian, Ecaterina Schiwago, Tar Béla, Horia Bojin, Daniel Suici, Alina Emandi, Arnold Schlachter, Cosmin Vîlceanu, Eugen Varga, Tiberiu Giucă, Dorel Olteanu, Dorothea Iordanescu, a poeților Gheorghe Florescu şi George  Lână a avul loc  vernisajul …

Citește mai mult

Jucării pentru vacanță: Ce să iei cu tine în călătorii?

Vacanțele sunt un moment de relaxare și distracție, iar dacă aveți copii, alegerea jucăriilor potrivite pentru călătorie este esențială pentru a transforma experiența într-una plăcută pentru întreaga familie. Fie că mergeți cu mașina, trenul sau avionul, jucăriile bine alese pot face diferența între o călătorie plină de râsete și una marcată de plictiseală. În acest articol, vă oferim câteva sugestii …

Citește mai mult

Statul național-legionar. Septembrie 1940 – ianuarie 1941 de Florin Müller

Editura Corint anunță apariția unei noi cărți importante despre un capitol întunecat al istoriei României, dar care revine ciclic în actualitate. Începând de azi, 14 februarie, „Statul național-legionar. Septembrie 1940 – ianuarie 1941” de Florin Müller se găsește în librării și pe site-ul Editurii Corint www.edituracorint.ro. Volumul semnat de istoricul și profesorul universitar Florin Müller propune o analiză inedită a …

Citește mai mult

Horror Vacui, cel mai lung eveniment teatral din lume, debutează sâmbătă la București  

Sâmbătă, 15 februarie, de la ora 20:00, debutează Horror Vacui, cel mai lung eveniment teatral din lume, organizat de Asociația A.R.T. Fusion, sub umbrela Papercuts. Această reprezentație de tip teatru durațional se va desfășura timp de 7 zile, non-stop, până pe 22 februarie 2025, la Galeria de Artă Galateca din București. Accesul la eveniment este gratuit. Peste 500 de actori …

Citește mai mult

Râsete și relaxare, ingredientele perfecte pentru seri romantice la teatru

În acest weekend, TNAMT vă invită la o porție dublă de râs cu două comedii îndrăgite, în stil italo-românesc, chiar la Fabrica de Teatru! Vineri 14 februarie, de Ziua Îndrăgostiților, se va juca comedia muzicală Îndrăgostiții din Ancona 1 care, încă din 2017, a captivat inimile publicului turdean. „Vă invităm să descoperiți continuarea acestei povești fascinante sâmbătă 15 ianuarie de …

Citește mai mult

„Fii Artă – All Stars” aduce în prim-plan cei mai buni artiști ai ediției a IV-a

Cei 11 câștigători ai ediției a IV-a a proiectului „Fii Artă” lansează o nouă expoziție temporară de grup cu tematica Identitate.  Aceștia au fost selectați în urma expoziției gratuite, ce a reunit 300 de lucrări semnate de peste 150 de artiști din toată țara. Expoziția rămâne deschisă publicului până pe 23 februarie 2025, bucurându-se de peste 40 de vizitatori doar …

Citește mai mult

Concursul de Eseu Filosofic pentru liceeni „Emil Cioran”

În spiritul gândirii filosofului și eseistului Emil Cioran, specializarea FILOSOFIE din cadrul Facultății de Litere a Universității Tehnice din Cluj-Napoca – Centrul Universitar Nord din Baia Mare, invită toți liceenii pasionați de gândire critică și iubitori de înțelepciune să participe la concursul de eseuri pornind de la oricare din următoarele citate: „Sub privirea celuilalt mă trezesc pe mine însumi ca …

Citește mai mult

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) anunță două recitaluri de muzică renascentistă

Chitaristul Costin Soare va face două popasuri în Brașov, la Centrul Cultural Apollonia, Banca de Cultură, miercuri, 5 februarie, orele 18:00, și în București la Muzeul Hărților, vineri, 14 februarie, orele 18:00, parte dintr-o serie de recitaluri cu un program integral de muzică renascentistă, o panoramă a principalelor genuri muzicale dedicate unor instrumente emblematice ale epocii: lăuta și vihuela. La Brașov …

Citește mai mult

„Arta în Familie” – expoziție la galeria de artă Brăteanu

Miercuri, 29 ianuarie, la ora 18:00 în prezența unui numeros public galeria de artă Brăteanu a găzduit vernisajul expoziției de pictură, sculptura şi fotografie ,, arta in familie ’’ a cincisprezece membrii ai familiei Suici. Printre distinşii invitați s-au numărat scriitorii Robert Șerban şi tatăl acestuia Ion Șerban Drincea, poetul Gheorghe Florescu şi Ovidiu Justinianu artiştii vizuali Sorina Stînă, Carol …

Citește mai mult

UCIMR anunță cea de-a XXIII-a ediție a Academiei ICon Arts Transilvania

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) anunță cea de-a XXIII-a ediție a Festivalului ICon Arts Transilvania, unul dintre cele mai longevive festivaluri dedicate muzicii clasice, jazz și celor mai efervescente creații din domeniul artelor contemporane. Timp de 16 zile, ediția ICon Arts din acest an își propune să reunească cca. 160 de participați în inima Transilvaniei, unde …

Citește mai mult