Conacul Bonis, adăpost al coroanei Ungariei, scos la vânzare

Conacul Bonis din Cubulcut, judeţul Bihor, datat secolul XVIII, unde se pare că a stat ascunsă, îngropată în hambar, coroana Ungariei, simbol al statalităţii maghiare, este scos la vânzare pentru 145.000 de euro, potrivit Sotheby’s International Realty.

Coroana Ugariei a ajuns acolo în 1848-1849 în drumul sau spre Debreţin, unde urma să se mute şi guvernul, la ordinul lui Lajos Kossuth, preşedintele Comisiei de Apărare Naţională şi guvernator al Ungariei.

Îmbrăcaţi în negustori de vite, Sámuel Bónis şi tovarăşul său Josipovics, ocrotitorii coroanei, şi-au continuat drumul într-o căruţă poposind apoi la castelul lui Félix Baranyi din Tóti.

Povestea, atestată documentar de un document vechi din arborele genealogic al familiei Barnabás Árpád Baranyi, spune că Félix a probat coroana pe ascuns, fapt care ar explica dispariţia sa ulterioară când a fost luat de duşmanii habsburgi. După alte aventuri coroana a ajuns cu bine la Buda, unde a stat până la finalul celui de al Doilea Război Mondial după care a călătorit în Austria, Germania şi Statele Unite ale Amerii, revenind în Ungaria abia în 1978.

Citește și Conacul Bogdan, monument istoric, a fost scos la vânzare pentru suma de 350.000 de euro

Astăzi clădirea necesită renovare integrală, parţial fără acoperiş.

Volumetria este zveltă, cu un singur etaj lung luminat de ferestre duble dreptunghiulare şi arcuite. Parterul este înălţat pe un subsol parţial unde a fost amenajată o pivniţă.

Tavanul este boltit, rotunjimea sa adâncind lungimea holului şi îmblânzind, încălzind încăperile (acestea au suprafeţe între 10 şi 44 mp).

📢 Vrem să auzim părerea ta!

Deși comentariile pe site sunt închise, conversația continuă pe pagina noastră de Facebook. Fie că vrei să discuți mai mult despre subiectul articolului, să pui întrebări sau pur și simplu să te alături comunității noastre, te așteptăm cu drag!

👉 Urmărește-ne pe Facebook