Concert de colinde, la Călan, difuzat de Trinitas TV (VIDEO)

Duminică, 19 decembrie, Episcopia Devei și Hunedoarei, Parohia Valea Sângeorgiului, în parteneriat cu Restaurantul ROYAL din Călan, au organizat, cu participarea Cenaclului Lumina Lină din Sibiu, coordonat de Părintele Cătălin Dumitrean, împreună cu al său membru de onoare Părintele Doru Gheaja, o seară de crăciun

În deschiderea spectacolului a colindat grupul folcloric Ziene-Sânziena din Călan, coordonat de prof. Violeta Deminescu-Jurca. Au mai concertat Grupul Balada format din Ioan Ivan si Marius Catalan, dar și interpretul Costel Busuioc, Iubitor al muzicii de operă și cântăreț fără studii de specialitate.

Pentru a-și întreține familia, Costel Busuioc s-a angajat ca muncitor în Spania, unde a participat la concursul muzical Hijos de Babel (span „fiii Babilonului”), emisiune dedicată emigranților stabiliți pe pământ spaniol. La începutul anului 2008, în noaptea de 12 spre 13 martie a fost anunțat drept câștigător. Rezultatul a implicat încheierea unui contract între Busuioc și casa de discuri Sony BMG, astazi Sony Music Entertainment.

Cenaclul „Lumină lină” a fost înființat în 2009, având scop misionar. Concertele cenaclului sunt organizate de preoții din parohii, însă membrii grupului au ajuns în orașe din întreaga țară.

„Ne-am dorit să mergem mai ales în comunităţile rurale, pentru a mărturisi prin cântec credinţa şi dragostea faţă de ţară. Cele două coordonate ale cenaclului sunt: pricesnele şi cântecele patriotice. Încă de la început am găsit câţiva tineri entuziaşti, cu voci frumoase, care iubeau pricesnele. În Ardeal, priceasna a fost un mod de a rezista în faţa tăvălugului duşman al spiritualităţilor de ocazie, pe care le-am înfruntat de-a lungul timpului. Aceasta are multă consistenţă şi este oferită publicului din comunităţi.

A doua coordonată a cenaclului este cea patriotică. Această coordonată a dispărut sau a fost politizată în ultimii ani. Noi revenim cu tradiţionalele cântece minunate, specifice redeşteptării naţionale în momente grele ale ţării. Avem câţiva oameni de cântec patriotic, care cu mult entuziasm se adresează publicului. Ei redeşteaptă în români în primul rând ideea de demnitate naţională, care e din ce în ce mai şubrezită în lume”, mărturisea pr. Cătălin Dumitrean în 2012.

Spectacolul a fost difuzat pe Trinitas TV.