Concert dirijat de John Malkovich la Sala Palatului

Sala Palatului a fost neîncăpătoare pentru miile de români care au participat la filmările lungmetrajului “Cravata galbenă”/“The Yellow Tie”, la un concert dirijat de actorul John Malkovich, care îl interpretează pe celebrul dirijor Sergiu Celibidache.

Peste 4000 de persoane au fost spectatorii punerii în scenă a unui concert istoric susținut de renumitul dirijor împreună cu Filarmonica din Munchen, care a avut loc în anul 1989, în Philadelphia.

Sergiu Celibidache este recunoscut ca dirijor neîntrecut al simfoniilor lui Anton Bruckner, recreate la Sala Palatului împreună cu Orchestra Română de Tineret a Centrului Național de Artă “Tinerimea Română”.

„Dirijorul nu este neapărat muzician, dar el poate să fie şi muzician. Un om care face ordine în orchestră, pentru ca instrumentele să cânte deodată, să nu devină niciunul prea strident si să ia naştere o oarecare funcţie muzicală, asta încă nu înseamnă muzică. Este doar premisa care face posibilă naşterea muzicii”, declara Sergiu Celibidache.

Nominalizat la două premii Oscar,  la  Globurile de Aur şi la premiile BAFTA, John Malkovich este una dintre figurile legendare ale cinematografiei mondiale contemporane. Actor, producător și regizor, acesta este cunoscut pentru rolurile din “Dangerous Liaisons”/”Legături primejdioase” sau “Being John Malkovich”/ “În pielea lui John Malkovich”.

Citește și Un tablou de Klimt a doborât recordul de vânzare în Europa

Cravata galbenă” portretizează viața extraordinară a legendarului dirijor de muzică clasică Sergiu Celibidache, unul dintre cei mai renumiți, dar și unul dintre cei mai controversați artiști ai secolului XX.

Pelicula este regizată de fiul dirijorului, Serge Ioan Celebidachi, după un scenariu co-scris alături de  James Olivier. În echipa de realizatori a filmului îi regăsim și pe cineastul Peter Menzies Jr., designerul de costume Alessandro Lai, designerul de coafură și machiaj Lynda Armstrong și scenograful Vlad Vieru. Muzica originală este semnată de Kathryn Kluge și Kim Allen Kluge, iar Des Hamilton și Georgia Topley conduc castingul internațional.

Producătorii filmului sunt Adela Vrînceanu-Celebidachi, Cristina Dobrițoiu, Andrei Boncea, James Olivier și Robert W. Cort.

Filmările pentru lungmetrajul “Cravata galbenă”/”The Yellow Tie” au loc în această perioadă în București.