Concert în cadrul proiectului AdMusicam, adresat tinerilor muzicieni, la Palatul Suţu

Proiectul AdMusicam Concert Series, o componentă a programului de instruire #AdMusicam, adresat muzicienilor cu vârste între 16 şi 25 de ani, revine, după o perioadă de absenţă cauzată de restricţiile din timpul pandemiei, cu un nou concert, care va avea loc marţi, 25 aprilie, ora 19.00, la Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suţu, anunţă Institutul Cultural Român.

Concertul, susţinut de muzicienii Daniela Tudor (vioară), Răzvan Păun (vioară), Theodor Andreescu (vioară), Marius Niţu (violă), Constantin Borodin (violoncel), Teodora Iliescu (flaut) şi Ina Creciun (pian), este organizat de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suţu, iar intrarea este liberă.

Program AdMusicam Concert Series #3 Play:

  • • Wolfgang Amadeus Mozart – Cvartet cu flaut
  • Gustav Mahler – Cvartet cu pian în la minor
  • Ludwig van Beethoven – Cvartet de coarde
  • Theodor Grigoriu – „Pe Argeş în susˮ – suită pentru cvartet de coarde – Joc din fluier

Daniela Tudor (#AdMusicam2017), absolventă UNMB, membră EUYO 2018. A obţinut numeroase premii şi diplome de excelenţă la concursuri naţionale şi internaţionale, în acelaşi timp dezvoltându-şi abilităţile şi cunoştinţele prin participarea la cursuri de măiestrie sub îndrumarea violoniştilor Remus Azoiţei, Liviu Prunaru, Liviu Câşleanu. Este membră a Orchestrei Române de Tineret şi a Orchestrei Fundaţiei „Principesa Margareta a României”. În septembrie 2017, a avut ocazia de a fi membră a Wiener Jeunesse Orchester, participând la concertul susţinut de această orchestră la Wiener Musikverein.

Citește și Grupul Il Volo va concerta pe 4 octombrie la Sala Palatului

Răzvan Păun (#AdMusicam2019) a câştigat numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale, printre care Premiul I – Olimpiada Naţională de Interpretare Muzicală. A concertat alături de orchestre naţionale în cadrul unor turnee internaţionale şi a susţinut mai multe concerte în calitate de solist şi violonist alături de Orchestra Filarmonicii Braşov. Recent, a participat la Classix Festival şi a cântat, alături de Andrei Irimia şi Tibi Joubert Solorzano, în deschiderea oficială a programului Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Violistul şi violonistul Marius Niţu (#AdMusicam2017) s-a născut la Bucureşti, a absolvit liceul de muzică „George Enescu” la clasa prof. Mihaela Mailat, urmând apoi studiile la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti la clasa prof. Gabriel Croitoru, apoi studiile de Masterat la specialitatea violă, la clasa prof. Marian Movileanu. A participat la masterclass-uri susţinute de Gabriel Croitoru, Ioana Croitoru, Liviu Prunaru, Ida Haendel şi Rony Rogoff. A colaborat cu personalitaţi precum Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Leo Hussain, Elisabeth Leonskaja, Mincho Minchev, Plamena Mangova. În prezent este violist în cadrul Orchestrei Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploieşti.

Teodora Iliescu (#AdMusicam2019) şi-a finalizat studiile universitare şi de master la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, la clasa prof. Ion Bogdan Ştefănescu. În activitatea sa muzicală, a obţinut numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale, a participat la cursuri de măiestrie precum Forum International pour flute et piano – Diekirch şi Cursul de flaut – Bistriţa. Începând cu anul 2017, Teodora Iliescu face parte din ansamblul Flaut Power şi este membră a Orchestrei Naţionale de Tineret a României.

Citește și Eurovision 2023 – Videoclipurile de prezentare ale concurenţilor vor conţine imagini din Ucraina

Ina Creciun (#AdMusicam2018) a absolvit în 2014 Centrul de Excelenţă în Educaţie Artistică Ştefan Neaga din Chişinău, iar în 2020, cursurile de licenţă şi master în muzică de cameră în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti sub îndrumarea profesorilor Diana Moş, Delia Pavlovici, Oana Rădulescu-Velcovici, Viorela Ciucur. A fost membră al Corului Regal al României şi al Corului Ascendis, unde a activat în calitate de corist şi pianist acompaniator în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu, în turneul Institutului Cultural Român la Beijing şi Shanghai.

Theodor Andreescu (mentor şi coordonator pregătire camerală şi orchestrală la toate ediţiile #AdMusicam), fost membru EUYO trei ani consecutivi, şef partidă violă, este în prezent dublu masterand  – vioară şi violă – al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, membru al Orchestrei Naţionale Radio şi concertmaestru al Orchestrei Naţionale Simfonice a României. A colaborat şi cu Camerata Regală şi Aalborg Symphoniorkest din Danemarca. A cântat cu Orchestra de Tineret a Moldovei, Orchestra Fundaţiei „Principesa Margareta a României”, MOYSA-Megaro Youth Symphony Orchestra of Greece, alături de interpreţi renumiţi precum Angela Gheorghiu, Liviu Prunaru, Alexandru Tomescu, Andrei Ionita. Theodor a cântat sub bagheta unor renumiţi dirijori români, precum Cristian Mandeal, Cristian Măcelaru, Gabriel Bebeşelea, şi internaţionali-Gianandrea Noseda, Vasily Petrenko, Leo Hussain, Bernard Haitink.

Constantin Borodin (invitat) – laureat al Concursului Internaţional „George Enescu” (Bucureşti, 2022) – şi-a finalizat studiile universitare şi de master la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, la clasa profesorului Marin Cazacu. A participat la cursuri de măiestrie susţinute de Gautier Capuçon, Valentin Răduţiu, Cătălin Ilea, Reinhard Latzko, Stefan Popov şi Miklós Perényi. În octombrie 2019 a fost selectat ca participant al Academiei de Violoncel de la Rutesheim, unde i s-a oferit şansa să lucreze cu profesorul Sebastian Klinger. De asemenea, a participat la cursuri de măiestrie de muzică de cameră în cadrul programelor SoNoRo, ISA Viena şi ECMA.

Citește și Editorul francez al romanelor Agathei Christie înlătură termenii considerați ofensatori

#AdMusicam este o sesiune de instruire în management personal, prezentare, pregătirea audiţiilor şi masterclass-uri în domeniul orchestral. Programul de două săptămâni se adresează muzicienilor cu vârste între 16 şi 25 de ani. Proiectul a fost iniţiat în anul 2016 ca parte a „Towards 2020 Phase 2: Skilling Musicians & Engaging Audiences in Europe’s Orchestral Sectorˮ, ce şi-a propus să revigoreze, prin cultură, muzică şi dezbateri, idealurile ce au dus la crearea Uniunii Europene. Acesta include şi încercarea de a vedea în ce mod dezvoltarea abilităţilor orchestrale ar putea ajuta la sustenabilitatea Europei într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic şi cum pot fi create noi locuri de muncă pentru tinerii muzicieni europeni. De asemenea, şi-a propus să construiască un nou model de calificare a tinerilor muzicieni talentaţi din toate statele membre UE, ajutându-i astfel să răspundă nevoilor în schimbare ale societăţii secolului XXI.

În prezent, participanţii la ediţiile anterioare #AdMusicam studiază la universităţi de profil din România, Germania, Austria, Marea Britanie, Suedia, au dezvoltat proiecte ce au primit finanţare de la AFCN, au câştigat concursuri şi sunt membri în orchestre precum Orchestra Naţională Radio, Filarmonica Braşov, Filarmonica Timişoara, Filarmonica Piteşti sau dezvoltă proiecte educaţionale de muzică de cameră şi colaborează în proiecte orchestrale sau de muzică de cameră cu majoritatea filarmonicilor din ţară şi muzicieni renumiţi precum Alexandru Tomescu, Cristian Măcelaru, Răzvan Popovici, Ioan Bogdan Ştefănescu, Adrian Buciu, Alexandru Matei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *