‘Vreau să devin reporter!’ este titlul unui concurs naţional de jurnalism adresat elevilor cu vârsta cuprinsă între 8 şi 14 ani şi organizat de Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila, în colaborare cu Asociaţia Culturală „Leviathan”.
„În perioada actuală, în societatea în care trăim, jurnaliştii sunt mesageri importanţi ai faptelor de zi cu zi, adevăraţi paznici ai adevărului care ne asigură toate informaţiile de care avem nevoie. În intenţia de a sugera copiilor o viitoare profesie, cu mari implicaţii în societate, am iniţiat acest concurs ca un promotor al educaţiei generaţiei tinere de astăzi, prin care să le oferim oportunităţi nebănuite”, potrivit unui comunicat de presă remis de organizatori.
Înscrierile în concurs au început luni, 26 aprilie, şi se vor încheia pe data de 28 mai, iar toţi cei interesaţi trebuie să folosească formularul următor.
„Există pe lume milioane de motive prin care puteţi realiza un reportaj filmând obiective importante din oraşul vostru, filmând ceva ciudat şi misterios, filmând un peisaj mirific sau o joacă între copii. Puteţi filma ce doriţi, cu condiţia ca materialul să nu conţină cuvinte vulgare sau violente. Puteţi lua un interviu unui prieten, mămicilor voastre, educatorului de la şcoala unde învăţaţi, unui vecin sau unui om important din urbea voastră. Materialul poate fi realizat prin cât mai multe mijloace: aparatul de filmat, telefonul, microfonul, carneţelul de reporter şi creionul pentru însemnări. Imaginaţia vă aparţine”, precizează organizatorii.
Citește și Ministerul Culturii alocă 15 milioane de lei pentru a doua sesiune AFCN 2021
Reportajele sau interviurile pot fi trimise la concurs sub formă de film sau înregistrare audio – ambele nu mai mult de 5 minute, sau scris – nu mai mult de două pagini A4, Times New Roman, 12, la adresa sectiacopiibjbraila@gmail.com.
Vor fi acordate premii pentru două secţiuni: 8-10 ani şi 11-14 ani, premiile urmând să se atribuie separat pentru reportaje sau interviuri filmate, înregistrări audio sau scrise. De asemenea, se vor oferi şi premii speciale, iar cele mai reuşite lucrări vor fi făcute publice.
Juriul este format din jurnalişti recunoscuţi şi apreciaţi în domeniul media: Gina Bahor, Liliana Nistor, Tudoriţa Tarniţă şi Teodora Soare, iar coordonatori acţiunii sunt Doiniţa Mihaela Stanciu – bibliotecar şi Lică Barbu – membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România.