Prima ediţie a Concursului Internaţional de arte plastice „Gheorghe Petraşcu” este organizată de Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci şi Asociaţia Pro Valores, la împlinirea a 150 de ani de la naşterea primului academician provenit din rândul artiştilor plastici.
Potrivit unui comunicat al Asociaţiei Pro Valores transmis AGERPRES, competiţia, care se va desfăşura exclusiv online, se adresează ‘iubitorilor libertăţii absolute reprezentată de imaginaţie, în încercarea de a descoperi noi talente îndrăgostite de universul culorilor, formelor şi expresiilor’.
Întrecerea are trei perioade de înscriere: 10 august – 10 septembrie, 11 septembrie – 10 octombrie şi 11 octombrie – 10 noiembrie.
Participanţii, împărţiţi pe două categorii de vârstă, vor putea trimite fotografiile lucrărilor (pictură, grafică, tehnici mixte) şi documentele necesare înscrierii în perioada 10 august – 10 noiembrie, pe adresa concursulgheorghepetrascu@gmail.com.
Concurenţii vor putea trimite lucrări inspirate de teme în care a excelat Gheorghe Petraşcu – natură statică, peisaj, nud, flori şi portret.
Citește și Concursul național de creație Călanul Cultural, ediția I
Creaţiile premiate în urma hotărârii unui juriu condus de academicianul Mircia Dumitrescu vor intra în colecţia Muzeului ‘Teodor Cincu’ din Tecuci şi vor putea fi admirate în cadrul unei expoziţii permanente.
Trofeul Concursului „Gheorghe Petraşcu” va fi realizat de artistul Ioan Tămâian.
Premiile sunt în valoare totală de peste 10.000 de lei.
Amănunte despre condiţiile de participare la concurs se pot găsi pe https://www.asociatiaprovalores.ro/concursul-gheorghe-petrascu-inscrieri/.
În 2022 se împlinesc 150 de ani de la naşterea lui Gheorghe Petraşcu (1872-1949), personalitate de primă valoare a artei româneşti, devenit, în 1936, primul membru al Academiei Române provenit din rândul artiştilor plastici. Absolvent al Şcolii de Belle-Arte din Bucureşti, şi-a continuat studiile la Academia „Julian” din Paris. După o primă expoziţie personală la Ateneul Român, a participat la expoziţiile saloanelor oficiale româneşti de la Barcelona, Paris, Veneţia, Zürich, impresionând prin cromatică şi prin forţa expresivităţii din peisaje şi scene de interior.