Condamnarea la moartea a rapperului iranian Toomaj Salehi a fost anulată

Curtea Supremă iraniană a anulat condamnarea la moarte pronunţată împotriva rapperului Toomaj Salehi, pentru acuzaţii legate de protestele din 2022-2023, a anunţat, sâmbătă, avocatul acestuia pe X, relatează Reuters.

Nu a fost făcut niciun anunţ oficial care să confirme informaţiile raportate de avocatul Amir Raisan, care a precizat că acest caz va fi deferit unei alte „ramuri” judiciare.

Toomaj Salehi a fost arestat în octombrie 2022 după ce a făcut declaraţii publice în sprijinul protestelor declanşate de moartea în custodia poliţiei a Mahsei Amini, care a fost arestată pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict al Republicii Islamice.

Citește și Jerry Seinfeld a apostrofat mai mulţi militanţi pro-Palestina în timpul unui spectacol în Australia

Cine este Toomaj Salehi

Toomaj Salehi, un cântăreț iranian de rap este cunoscut pentru cuvintele sale împotriva Republicii Islamice, potrivit IRNA.

Toomaj a fost acuzat de „activități împotriva guvernului, cooperare cu guverne ostile și crearea de grupuri ilegale cu intenția de a crea insecuritate în țară”, a spus agenția, citând tribunalul districtual Esfahan.

El a fost arestat în provincia Chaharmahal și Bakhtiar, la vest de Esfahan, în sud-vestul Iranului, potrivit Fars News.

Toomaj a devenit cunoscut ca o voce proeminentă a protestelor, postând pe Twitter apeluri la demonstrații și postând fotografii de protest din întreaga țară.

Protestele din Iran au fost declanșate pentru prima dată de moartea lui Mahsa Amini, o femeie kurd-iraniană de 22 de ani, care a murit la jumătatea lunii septembrie, după ce a fost reținută de poliția moralei. De atunci, opoziția Iranului a fost unită în multe critici la adresa regimului.