Consiliul Județean Hunedoara a demarat licitaţia pentru restaurarea amfiteatrului roman de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara a demarat licitaţia pentru restaurarea amfiteatrului roman de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, fosta capitală a Daciei Romane, valoarea lucrărilor fiind de aproximativ 5 milioane de euro, fonduri europene nerambursabile, a anunţat, luni, administratorul public al judeţului, Costel Avram.

Anunţul de licitaţie pentru atribuirea contractului de execuţie a lucrărilor a fost lansat în sistemul electronic, iar firmele interesate de realizarea acestei investiţii vor putea depune oferte până la mijlocul lunii martie. După aceea, vor urma evaluările ofertelor depuse, declararea firmei câştigătoare şi semnarea contractului de execuţie.

„La aproape 2.000 de ani după ce a fost construit, amfiteatrul din cadrul complexului Ulpia Traiana Sarmizegetusa este aproape de o nouă şi strălucită etapă a existenţei sale, prin conservare şi restaurare. Astfel, un oraş emblematic al Daciei Romane, o capitală de rang imperial, îşi va redobândi prestigiul, iar vizitatorii vor fi convinşi, o dată în plus, de unicitatea judeţului nostru, singurul din România care are pe teritoriul său două capitale: una regală şi una imperială, Sarmizegetusa Regia şi Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa”, a declarat administratorul public al judeţului Hunedoara.

Citește și Turnul Nou de poartă de la Castelul Corvinilor din Hunedoara, reintrodus în circuitul de vizitare

Obiectivul de investiţii „Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa” beneficiază de o finanţare europeană nerambursabilă de aproximativ 5 milioane de euro. Beneficiarul acestei investiţii este CJ Hunedoara, prin Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

În cadrul proiectului se propune amenajarea zonei amfiteatrului cuprinsă între intrările 7 şi 12, prin reconstruirea volumetrică a Podiumului, a Maenianum primum şi a Tribunei, precum şi amenajarea intrărilor 8, 9, 10 şi 11.

Vestigiile Coloniei Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa fac parte din patrimoniul cultural naţional de excepţie.

Monumentul se află în Ţara Haţegului, în comuna Sarmizegetusa, şi este clasat în Lista monumentelor istorice