Constantin Boștină a lansat o carte despre viața lui Nicolae Ceaușescu, a cărui secretar personal a fost

O carte despre viaţa fostului dictator Nicolae Ceaușescu, scrisă din perspectiva fostului său secretar personal Constantin Boștină, a fost lansată, sâmbătă, la Botoşani, în prezenţa autorilor, jurnaliştii Sorin Roşca Stănescu şi Alice Barbu, informează Agerpres.

„În ochiul ciclonului – Am fost secretarul personal al lui Nicolae Ceaușescu” este considerată o „carte document istoric”, „care ne vorbeşte pentru prima dată despre tainele colaborării cu Nicolae Ceauşescu şi despre bătăliile pentru succesiunea la conducerea României”.

„Eu cred că o contribuţie cu lucruri documentate şi trăite poate fi un reper pentru a înţelege mai bine istoria României, iar cei care o scriu să o scrie în raport de realitate şi nu în raport cu cerinţele. (…) Eu nu sunt nostalgic şi scriu în carte să nu se înţeleagă că sunt nostalgic, dar vreau să spun că a fost o perioadă, în prima jumătate de conducere de către Ceauşescu a României, în care lucrurile au mers cum trebuie. În a doua parte, n-au mai mers cum trebuie datorită faptului că el nu a mai înţeles, ba chiar aş spune că nu a vrut să înţeleagă, evoluţia cu timpul.

Al doilea lucru este că România devenise un concurent pe plan internaţional în câteva domenii importante ale economiei şi a început fracturarea ei pe plan internaţional. De fapt, declicul s-a produs în momentul în care a fost un dialog, eu am fost prezent, când a venit Fondul Monetar Internaţional, în 1981, să discute cum se eşalonează datoria. Ceauşescu a primit propunerea să facă un nou credit pentru România, ca să poată, cu o parte, să ramburseze datoria şi cu o parte să modernizeze economia, la care în principiu a fost de acord.

Citește și Cataloagele școlare şi autobiografia lui Nicolae Ceaușescu, făcute publice de Arhivele Naționale

Dar în afară de oferta unui nou credit, i s-a spus că trebuie să crească preţul la electricitate, să crească preţul la gaze naturale, cum face FMI şi acum, la care Ceauşescu a spus ‘Voi conduceţi România sau eu?’ Şi sigur că Ceauşescu s-a enervat”, a povestit Constantin Boștină, citat de Agerpres.

Fostul secretar personal al lui Ceauşescu susţine că, în ultima perioadă în care a condus România, Ceauşescu era bolnav, iar acest lucru s-a reflectat în deciziile pe care le-a luat. De asemenea, Constantin Boștină arată că fostul dictator a stat prea mult în fruntea statului, cu toate că a avut informaţii că urma să fie înlăturat.

„A avut o minimă pregătire, a avut o inteligenţă nativă care i-a permis să asimileze problemele de viaţă şi a avut şi un minim de cultură, dar nu suficient încât să îi permită se se acomodeze cu evoluţia istoriei. El a rămas înţepenit în primele lui învăţăminte, crezând că cu alea se conduce societatea 30 de ani sau 20 de ani. A stat prea mult în fruntea statului. Orice ar fi se erodează”, a adăugat acesta.

Constantin Boștină este de părere că, în decembrie 1989, în România s-a produs o lovitură de stat, dată pe fondul nemulţumirii „clasei muncitoare”.

Citește și Doi cercetători din Iași și Londra cer ștergerea Elenei Ceaușescu din bazele de date științifice

„Lumea era nemulţumită şi avea dreptate să fie nemulţumită. El nu a mai înţeles acest lucru suficient, pentru că i s-a obstrucţionat informaţia. (…) Eu socotesc că în decembrie 1989 a fost o nemulţumire populară justificată, nu revoltă neapărat, o tentă de revoltă, cu o încercare nereuşită de revoluţie şi care s-a finalizat cu o lovitură de stat. În decembrie 1989 am avut o lovitură de stat care s-a bazat pe clasa muncitoare nemulţumită, care a prostit clasa muncitoare şi după aceea au nenorocit-o”, a mai spus Constantin Boștină pentru sursa citată.

Volumul „În ochiul ciclonului – Am fost secretarul personal al lui Nicolae Ceauşescu” cuprinde capitole despre „duelul Nicolae Ceauşescu – Jimmy Carter”, despre primul conflict major dintre Ceauşescu şi Mihail Gorbaciov, despre grupurile de influenţă şi despre persoanele din jurul fostului dictator, dar şi despre influenţele Chinei şi Coreei de Nord asupra fostului lider comunist din România.

De asemenea, în carte se vorbeşte despre faptul că, în 1983, CIA vorbea despre ipoteza unei lovituri de stat în România, dar şi despre rolul României în politica internaţională.

Citește și Obiecte care i-au aparținut lui Nicolae Ceaușescu şi fotografii semnate de Brâncuşi, scoase la licitaţie

Constantin Boștină, acum în vârstă de 76 de ani, a fost secretar personal al lui Ceauşescu în perioada 1980- 1982, iar apoi în perioada 1982-1986 a fost ministru adjunct la Ministerul Industriei Uşoare. Ulterior, acesta a devenit secretar cu probleme economice al Comitetului Popular Judeţean al PCR şi prim-vicepreşedinte al Consiliului Popular Judeţean Botoşani.

Constantin Boștină este născut în judeţul Gorj, unde a urmat Liceul ”Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu. Ulterior, a absolvit Facultatea de Comerţ din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti.

După 1990, a fost preşedinte al Bursei Române de Mărfuri, vicepreşedinte al Consiliului Naţional de Coordonare al Asociaţiei Generale a Economiştilor din România şi membru al Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă din România.

Distribuie mai departe

Comentariu

  1. Cum să spun, aștept cu totul alte știri: rolul lui în cooperativizarea agriculturii. Ar fi avut unul și chia violent. Reiese dintr-un rechizitoriu publicat în anexa unei cărți Justiția Penală de tranziție, Ursachi și Grosescu. Condamnarea de către el a lui A Drăghici, fost ministru de interne, ca țap ispășitor și mai ales cu surdină – adică doar în ședință de partid, nu înaintarea unui dosar către procuratură, și așteptarea, discursiv formulată, să treacă termenul de prescripție – arată o complicitate cu Drăghici, și o șantajabilitate de către acesta. Este o favorizarea infractorului, zice acel rechizitoriu. Și complicitatea cu el a tuturor tovarășilor votanți care au fost de acord. Cam astfel de dezvăluiri ar fi de așteptat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.