Constantinescu Tancred (n. 1878 – d. 1951)

Constantinescu Tancred. S-a născut pe 18 mai (5 mai pe stil vechi) 1878, în Basarabia, la Cahul. A absolvit școala de Poduri şi Şosele, a continuat cu studii de specialitate în Franţa şi Germania. Între anii 1916-1918 a fost director general la Muniţiile de Război. După Marea Unire a fost numit director general al Căilor Ferate Române (1922).

Pe plan politic s-a remarcat ca liberat, a făcut parte din delegaţia permanentă a partidului şi a prezidat cercul de studii al secţiei industriale a Partidului Naţional Liberal. A fost ales deputat şi senator în opt legislaturi. A deţinut mai întâi funcţia de secretar general la Ministerul Industriei şi Comerţului, iar în guvernul lui Ion I.C. Brătianu, 19 ianuarie 1922 – 30 martie 1926, a îndeplinit funcţia de ministru.

A fost preşedinte al Consiliului de administraţie al Uzinelor metalurgice de la Copşa Mică şi Cugir. Este autorul mai multor lucrări în domeniul economic. A fost arestat în 1950 şi încarcerat la Sighet, unde a decedat după șapte luni.

Bibliografie: Constantinescu, Ion, Din însemnările unui fost reporter parlamentar: camera deputaților, 1919- 1939Note și memorii, Editura politică, 1973, Predescu, Lucian, Enciclopedia României. Cugetarea, Editura Saeculum, Bucureşti; Roşca, Nuţu Închisoarea elitei româneşti. Compendiu, Editura Gutinul, 1998.

Indice – Deținuți politic

📢 Vrem să auzim părerea ta!

Deși comentariile pe site sunt închise, conversația continuă pe pagina noastră de Facebook. Fie că vrei să discuți mai mult despre subiectul articolului, să pui întrebări sau pur și simplu să te alături comunității noastre, te așteptăm cu drag!

👉 Urmărește-ne pe Facebook