Contre acide între intelectuali: Vasile Ernu & Vladimir Tismăneanu

Distribuie
Conflictul dintre scriitorul Vasile Ernu și politologul Vladimir Tismăneanu, care datează de mai mulți ani, a revenit în actualitate zilele acestea.

În 24 martie, Radu Gârmacea, redactor șef la editura Humanitas, scria pe pagina sa de facebook un comentariu acid la adresa scriitorului Vasile Ernu:

„De ce oferă Libertatea lui Tolontan o tribună pentru propaganda fascistă, imperialistă a lui Kuzmin? Din același motiv pentru care îi oferă o tribună lui Ernu, ca să îi învețe pe proștii de aici că americanii sînt răi, rușii sînt buni și URSS a fost paradisul popoarelor.

După ce își publică milogelile agramate pe-aici, Ernu se duce în Rusia ca să mai discute despre literatură și umanism cu Zahar Prilepin. Prilepin e liderul partidului fascist Za Pravdu și a fost încadrat cu contract în OMON, jandarmeria rusă specială care torturează și omoară civili neînarmați. Prilepin se laudă cu crimele pe care le-a făcut in OMON. Cu Ernu discută literatură și geopolitică, îi spune ce să-i învețe pe proștii din România care stau să-l asculte.

Prilepin al doilea din stînga în foto, ținîndu-l sub aripă pe Ernu de la Libertatea lui Tolontan.”

Comentariul a fost redistribuit de politologuul Vladimir Tismăneanu care a comentat:

„M-am întrebat acum doi de unde venea îndârjirea acestui ziar la adresa mea. Au purtat atunci o campanie de o rea-credință uluitoare. Eram pus la stâlpul infamiei ca un rasist ordinar. Eventual subliminal ori măcar “ocazional”. Biografia mea era desfigurata și maculat sadic. Se cerea sa fiu eliminat (concediat) de la Universitatea unde predau. Noroc că sunt profesor aici și nu la Universitatea din Bucureşti. Era ceva acolo, în acea furibunda încrâncenare, care-mi scapă. Acum înțeleg. După cum înțeleg virulența “Cațavencilor” împotriva mea. Hillerin este “specializat” în a mă ataca imund. I se cere, presupun, dar o face cu pervers zel. Partida Rusa nu mă iarta. Am încercat zilele trecute sa citesc un poem de Dinescu pe tema războiului din Ucraina. M-a cuprins o infinita greață.”

Citește și Florin Iaru și Gabriel Chifu, „în dezacord cu cerințele oficiale” (1989)

Într-o altă postare, la care a atașat aceeași fotografie, fostul președinte al Comisiei Prezidențiale de Analiză a Dictaturii Comuniste din România scrie:

„Serhii Jadan, 48 de ani, este, probabil, cel mai important scriitor ucrainean contemporan. A fost propus la Premiul Nobel pentru Literatură de către Academia de Științe a Poloniei. Scriitorul Vasile Ernu este editorul lui Serhii Jadan în România. Aflat la Harkov, oraș asediat de armata rusă, Jadan a scris un articol pentru Der Spiegel și a fost de acord ca acesta să apară și în Libertatea, pentru publicul românesc. Dragi europeni, nu vă mai faceți iluzii, acesta nu este un conflict local care se va încheia mâine.

Cum a ajuns amicul national-bolsevicului Zahar Prilepin editorul lui Jadan? Cum se împacă cele două pălării ale lui Ernu Komsomol? Îi promit că mă voi ocupa. După care ne întâlnim, draga Vaska, acolo unde mă invitai acum un an…”

Întâlnirea ar fi urmat să aibă loc, conform lui Vladimir Tismăneanu, la o sinagogă.

„Acum vreun an, iritat un text al meu, Ernu Komsomol îmi dădea întâlnire “la sinagoga”. Era, evident, o mișelie antisemită. CNCD a tăcut mâlc. Porcăria apăruse pe un portal al Alinei Mungiu. OK, Vaska, dar unde, la Moscova sau la Odesa? Eu prefer Odesa. Știi tu de ce…”, a comentat Vladimir Tismăneanu pe pagina sa de Facebook.

În disputa celor doi a intervenit și jurnalista Miruna Munteanu, care califică „dezgustătoare tentativa de linșaj mediatic împotriva lui Vasile Ernu”.

„Dezgustătoare tentativa de linșaj mediatic împotriva lui Vasile Ernu, acuzat că ar fi amic cu un «fascist bolșevico-putinist» și, deci, el însuși propagandist al Kremlinului. Proba? O poză de la un târg de carte din București, din 2009. Ernu apare alături de Zahar Prilepin, la acea vreme scriitor rus de succes și… antiputinist declarat. Peste ani, Prilepin și-a schimbat radical opiniile politice și a devenit nefrecventabil. Nimeni nu avea, însă, cum să știe asta în 2009. De ce ar fi Vasile Ernu răspunzător pentru ideile și acțiunile unei cunoștiințe cu care o fi băut o bere, în urmă cu 13 ani? Mi se pare ironic că printre cei care se năpustesc să-l acuze de așa «asociere» nedemnă se numără Vladimir Tismăneanu, «anticomunistul» născut în purpura nomenklaturistă din Primăverii. L-aș fi crezut ultimul om care să arunce cu piatra pe motiv de «anturaj» din trecut”, a scris Miruna Munteanu.

Citește și Alice Voinescu, prima româncă doctor în filosofie, umilită de comuniști și condamnată la detenție 

Conflictul dintre Vladimir Tismăneanu și Vasile Ernu datează de mai mulți ani, au existat numeroase contre acide și ironii între cei doi. În 2015, Vladimir Tismăneanu declara la adevărul live:

„Rusia. Fals. Contează enorm. Ni se spune, de la dl Ernu la nu mai știu cine, în mod constant ca astea sunt marotele unor intelectuali anticomuniști care nu prea știu despre ce vorbesc (…). Diferența dintre mine si Dl Ernu când privim Rusia e ca eu nu mă duc la național-bolsevici să îi vizitez, eu mă vizitez cu foștii disidenți.”

Anterior, în 2014, Vasile Ernu comenta pe blogul său:

„Trist ce face domnul Vladimir Tismăneanu. Mă întreb dacă îşi permite astfel de lucruri în SUA? Ştiu oare studenţii şi colegii domniei sale de la Universitatea Maryland de textele dumnealui publicate în România? Nu cele din perioada comunistă, ci de azi. Am spus cîndva despre V.T. că este un “produs de lux” al comunismului românesc. Din păcate a rămas doar “produsul” şi propaganda. Nu mai am ce să răspund la calomniile domniei sale. Am răspuns deja de nenumărate ori.”

În textul său, Vasile Ernu făcea trimitere la un articol semnat de Vladimir Tismăneanu în care este definit ca „admirator al lui Lenin”