Cooperare între Asociația pentru Cultură Bănățeană şi asociații culturale al românilor din Voivodina (Serbia)

Asociația pentru Cultură Bănățeană (ACB) a semnat Acordul de cooperare şi schimb cultural în cadrul parteneriatului cu Societatea Română de Etnografie şi Folclor (SREF) din Voivodina (Serbia) şi cu Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina.

„Este un moment istoric pentru cultura noastră, care marchează şi acest prim parteneriat realizat de către asociaţiile culturale din Voivodina cu o asociaţie din România, Asociaţia pentru Cultură Bănăţeană fiind cea mai reprezentativă, care desfăşoară activităţi în plan cultural, ştiinţific, de cercetare, didactic, muzical-folcloric, muzical-religios, publicistic. Sunt proiectele comune pe care le vor derula cele două importante asociaţii culturale din Voivodina. Prezentul acord de cooperare şi schimburi culturale va contribui la dezvoltarea şi implemetarea în premieră a unor proiecte de înaltă ţinută”, arată preşedintele Asociaţiei pentru Cultură Bănăţeană, prof.univ.dr. Emil Lucian Roşca, într-un comunicat de presă.

Citește și Instituțiile subordonate Ministerului Culturii se alătură demersurilor de ajutorare a refugiaților din Ucraina

Ca obiect de acţiune, colaborarea are în vedere mai multe direcţii, precum cercetarea de teren etnomuzicologică şi etnografică, contribuţii ale specialiştilor la publicarea unor lucrări şi studii în reviste ştiinţifice, sprijin consultativ de specialitate şi consiliere ştiinţifică, organizarea de conferinţe pe teme de etno-muzicologie, coreologie, etnografie, antropologie culturală, muzică sacră, organizare concerte, festivaluri, manifestări folclorice şi religioase.

Propunerea schimbului cultural a fost iniţiată de preşedintele ACB, Emil Lucian Roşca şi de vicepreşedintele ACB, Adrian Călin Boba, iar din partea Voivodinei, de către preşedintele SREF, Nicu Ciobanu, alături de preşedintele Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina, Todor Doru Ursu.