Copil de țărani din Valea Sângeorgiului (Hunedoara), regizor faimos în Budapesta și Viena

Szőts István s-a născut pe 30 iunie 1912, în Valea Sângeorgiului, Călan, unde și-a petrecut primii ani ai copilăriei, mai apoi s-a mutat, alături de tatăl său, în Ungaria. A studiat pictura la școala de pictură a celor doi maeștri, Aba-Novák Vilmos și Iványi-Grünwald Béla, iar înainte să-și elaboreze noul stil vizual, în anul 1939 a lucrat la Casa de Filme Hunnia, unde a fost asistentul regizorului Zilahy Lajos.

Deși a fost apreciat la Veneția, filmul Oamenii muntelui a fost atacat și înainte și după 1945, iar o altă capodoperă a sa, filmul Ének a búzamezőkről (Cântec despre lanurile de grâu), turnat în anul 1947, a fost interzis. Planurile sale au rămas nerealizate, în 1956 a participat la înregistrarea revoluției pe film, după care a ales calea emigrației și s-a stabilit la Viena.

Citește și 23 iulie 1990, scriitoarea Ada Orleanu s-a spânzurat de un cui, pe coridorul ce duce la bucătă­rie

În anii 60-70 a făcut filme de artă în Austria, a prelucrat agonia Monahiei, arta de la începutul secolului XX, art nouveau și cel expresionist, prezentând viața artistică a lui Gustav Klimt și Egon Schiele. Între 1964 și 1969 a predat regie la Academia de Film din Austria. În documentarele sale de artă făcute în Austria a reînviat tradițiile culturii europene. A decedat: pe 6 noiembrie 1998, în Viena, Austria.

Premii pentru Szőts István: Premiul pentru Arta Maghiară în 1990, Premiul Kossuth în 1992, Premiul pentru întreaga activitate la Gala Filmului Maghiar în 1994, Premiul pentru Patrimoniu în 1996.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *