Coregrafa Adina Cezar a murit la vârsta de 82 de ani

Coregrafa Adina Cezar a murit la vârsta de 82 de ani, a anunţat pe Facebook fiica artistei.

„Astăzi, draga mea mamă, Adina Cezar, a plecat în lumea îngerilor. A plecat în pace, înconjurată de cei dragi. Trupul său va fi aşezat la Biserica Sf. Stelian-Lucaci, iar serviciul funerar de înmormântare va fi unul privat, la Cimitirul Mănăstirii Cernica”, a scris Yvonne Toader (Cezar) pe reţeaua de socializare. 

Corina Şuteu, fost ministru al Culturii, a transmis un mesaj emoţionant: „She was ONE of her kind! Adina Cezar nu mai este… Ea este cea care mi-a deschis gustul pentru dansul contemporan pe vremea când debutam în critica de teatru. O fiinţă a carei personalitate se lipea de tine pentru totdeauna. Generaţiile de azi îi datorează enorm!”. 

Fondatoare a companiei de dans Contemp, Adina Cezar a fost o inovatoare, introducând o concepţie revoluţionară asupra expresivităţii mişcărilor coregrafice. A lucrat cu şi alături de Liviu Ciulei, Cătălina Buzoianu, Cornel Todea, Silviu Purcărete, Lucian Sabados, Iulian Mihu şi a predat ca profesor invitat la şcoli de dans prestigioase din toată lumea.

Citește și Chitaristul francez de jazz Sylvain Luc a murit la vârsta de 58 de ani

Adina Cezar a absolvit Liceul de Coregrafie din Bucureşti în anul 1957 şi şi-a început activitatea de balerină la Opera Naţională din Bucureşti în acelaşi an. În 1965, a participat ca prim-balerină la festivalul Champs Elysees, Paris, în „Le Marteau sans maître” de Pierre Boulez, un spectacol în premieră mondială.

A devenit profesor la Liceul de Coregrafie Bucureşti în 1967.

În perioada 1969-1970, a fost bursieră a Guvernului Francez şi ulterior Diplomată la Schola Cantorum Paris. În 1970, a participat la cursuri la Academia de Dans Köln, Germania, avându-i profesori pe Gleen Tetley, Marija Churiel şi apoi la Essen, Germania, cu Pina Bauch ca profesoară.

A realizat coregrafia şi regia mai multor spectacole la Opera Română, Teatrul de Dans Clasic şi Contemporan „Oleg Danovski” din Constanţa, Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, Teatrul de revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti, Teatrul de Revistă din Constanţa şi la Cazino Victoria.