Corneliu Pavel, pilotul pasionat de muzică și pictură

Corneliu Pavel, pilotul pasionat de muzică și pictură

Distribuie

Corneliu Pavel s-a născut pe 15 martie 1960 în orașul Călan, urmează ciclul primar, general şi liceal în localitate. Încă din anii de liceu participă la cursurile școlii de zbor ale aeroclubului Deva, primul zbor făcându-l în 1977 la Deva (aerodromul de la Sântuhalm), cu pilotul instructor Simion Câmpean, iar primul salt cu parașuta îl face în 1978, la Iaşi.

În anul 1979 promovează examenul la Academia Forțelor Aeriene, specializarea Piloți Militari. La absolvire, în anul 1983, este înaintat la gradul de Locotenent al Forțelor Aeriene Române „RoAF” şi este repartizat la Regimentul 73 Caransebeș pe funcția de Pilot Șef, Escadrila a -I-a.

Pe parcursul anilor urcă în ierarhia militară până la gradul de comandor (colonel) iar în momentul retragerii din activitatea militară Corneliu Vasile Pavel avea la activ peste 4.500 de ore de zbor şi peste 18.000 de aterizări şi era de ceva vreme comandantul escadrilei în care și-a început activitatea.

Pe linie profesională a obținut tot ce se putea obține, fiind atestat instructor de zbor în orice condiții meteorologice, atât ziua cât şi noaptea, pilot de recepție şi pilot de încercare, acumulând o vastă experiență de zbor, fără nici un eveniment major, situațiile dificile apărute în diferite misiuni fiind gestionate cu calm, luciditate şi profesionalism.

Citește și ‘Harta interactivă a cetăţilor din Dobrogea’ – proiect cultural pentru promovarea a 12 situri arheologice

Pasiunea pentru zbor l-a făcut ca după retragerea din activitatea de pilot militar să continue zborul ca pilot civil, instruind în anii care au urmat şi până în prezent alți zeci de studenți piloţi români sau din străinătate (Germania, Franța, Spania, Italia).

Anul 2011 îl găsea pe Corneliu Vasile Pavel ca pilot comercial la o companie aeriană austriaco-română unde îndeplinește misiuni cu specific medical şi umanitar.

Pe parcursul acestor ani zecile de misiuni de zbor cât şi zborurile scoală au făcut ca numărul de ore de zbor acumulate să depășească cifra de 10.000 iar numărul aterizărilor cifra de 26.000!

Pregătirea academică și pasiunea pentru artă

Corneliu Pavel a studiat și psihologia la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. În plus, a mai urmat o serie vastă de cursuri post academice organizate de Universitatea Națională de Apărarea.

Este pasionat de pictură şi muzică. Tablourile sale sunt expuse în Bazele Aeriene din România iar multe dintre ele se află şi în colecții private.

Fiind pasionat de muzică şi în special de chitară (a fost elevul lui Emerich Hummel și al profesorului Spineanu I.), obține de-a lungul anilor zeci de premii şi diplome naționale pentru interpretare vocală şi muzică folk.

În anul 1989 obține şi Atestatul în Muzică cu grad maxim, președintele comisiei de atestare fiind regretatul Dorin Teodorescu. A imprimat şi lansat 3 albume, unul conținând colinde iar celelalte două country-blues, toate albumele fiind foarte apreciate în ţară în diaspora.

Îşi aduce contribuția artistică şi la imprimarea unor albume ale altor artişti, cum ar fi albumele „Tarmurile Iubirii „ şi „ Parfumul Ingerilor”, aparţinând doamnei Ionela Flood , din Londra , Marea Britanie. Aceste albume au primit numeroase premii internaţionale. Spania, Anglia, România sau Portugalia fiind câteva dintre ţările unde albumele amintite au fost foarte apreciate şi premiate.

În bază Decretului Prezidențial Nr. 462 / 1998, Corneliu Vasile Pavel a fost decorat de Președintele României cu Ordinul „Meritul Militar”.