Cotinel Munteanu, angajatul Memorialului Ipotești bănuit că ar fi asigurat certificatele de autenticitate pentru tablourile false

Cotinel Munteanu, angajatul Memorialului Ipotești bănuit că ar fi asigurat certificatele de autenticitate pentru tablourile false

Distribuie

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” se delimitează de activitatea de expertizare desfășurată de Cotinel Munteanu, expertul anchetat în cazul tablourilor false vândute prin intermediul unei galerii de artă din București, informează presa locală.

Angajat pe postul de șef Serviciu Muzeografie, Conservare, Restaurare, Supraveghere din cadrul Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, Cotinel Munteanu figura pe lista experților autorizați de Ministerul Culturii. Bărbatul lucrează în cadrul instituției de mai mulți ani, însă, în afara orelor de serviciu, el desfășura activitatea de expert independent, fiind autorizat de Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor din cadrul Ministerului Culturii.

În vârstă de 61 de ani, Cotinel Munteanu este originar din Focșani, dar figurează ca absolvent al Facultății de Arte Plastice din Iași, clasa maestrului Dan Hatmanu (promoția 1985). Într-o perioadă, el s-a stabilit la Tecuci (județul Galați) fiind profesor, muzeograf și director (2006-2010) al Muzeului Mixt din Tecuci, Ulterior, el s-a angajat la Muzeul Literaturii din Iași, după care a ajuns la Botoșani, scrie Monitorul de Botoșani.

Citește și Memorialul Ipoteşti: Expertul care a certificat tablourile atribuite în mod nereal unor pictori renumiţi este angajatul nostru

Cercetările sunt efectuate în cadrul unui dosar penal ce vizează fapte de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și evaziune fiscală. 

„În urma investigațiilor efectuate a reieșit că, în perioada martie 2020 – decembrie 2021, reprezentantul unei galerii de artă din București, în scopul obținerii unor foloase patrimoniale injuste de la diferiți clienți, ar fi comercializat tablouri atribuite în mod nereal unor pictori români renumiți, ca de exemplu Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ștefan Luchian, etc. Pentru inducerea în eroare a cumpărătorilor, lucrările artistice ar fi fost însoțite de certificate de expertiză întocmite de către un expert acreditat de către Ministerul Culturii, în care se menționa în mod nereal că picturile, purtând în fals semnătura unor pictori celebri, ar fi aparținut acestora”, au transmis anchetatorii.

Perchezițiile au avut ca obiect, în primul rând, identificarea tuturor lucrărilor artistice atribuite în mod nereal unor pictori, precum și ridicarea unor documente financiar contabile, medii de stocare a datelor, înscrisuri și orice mijloace folosite în activitatea infracțională.

Parte din rețeaua noastră: Facla.ro | Enciclopedic.ro