Criticul Ion DUR, despre autori aflați în carantină ideologică

Evenimentul cultural va avea loc joi, 12 octombrie, ora 18:00, la Biblioteca ASTRA din Sibiu, la parterul corpului nou. Criticul și eseistul sibian invită pe cei interesați de publicistica și filosofia din România Mare la o dezbatere despre trei autori interbelici: Nae IONESCU, Vasile BĂNCILĂ și Horia STAMATU. Pre-textul este dat de tot atîtea monografii pe care exegetul le-a finalizat în ultimii ani: Nae Ionescu, Între metafizică, politică și teologie (Editura Muzeul Literaturii Române, 2022), „Cazul” gînditorului Vasile Băncilă (Editura Muzeul Literaturii Române, 2020) și Publicistul Horia Stamatu, între exces politic și echilibru spiritual (Editura Limes, 2020).

Toți acești autori, mai mult sau deloc cunoscuți (de recunoaștere, nici vorbă), stau de bună vreme în carantină ideologică, îndeosebi pentru orientarea politică pe care au avut-o în perioada interbelică. Ion Dur propune, pentru recuperarea și resemnificarea lor, o grilă de interpretare pe care exegeții de pînă acum fie au ocolit-o din varii motive, fie pur și simplu n- au putut ajunge la judecățile și silogismele care să discearnă cu spirit critic nuanțele adevărului sine ira et studio, adică fără ură și părtinire.

Aderența legionară a autorilor este descifrată de Ion Dur deopotrivă cu distanță și un anume patos, dar este un examen ferit de excesele maladive, dacă nu cumva formularea este un pleonasm, ale îndeosebi neomarxistei corectitudini politice, căreia au căzut victime în ultima vreme mulți autori incomozi.

Citește și „Patrimoniul Bibliotecii ASTRA pentru toți” – un nou proiect al bibliotecii publice sibiene, adresat comunității

Invitații acestui mic simpozion vor fi universitarii: Constantin NECULA și Gabriel HASMAȚUCHI, care, alături de exeget, vor evidenția sporul cognitiv și axiologic al acestor demersuri de arheologie intelectual-critică.

Monografia care te întregește! – iată promisiunea și îndemnul pe care le face Ion Dur cititorilor săi, pe care-i invită la un fel de relaxat picnic cultural-filosofic, cu un rost îndoit: să-i redea pe cei trei autori în „mărime naturală”, necontrafăcuți, dar, totodată, să-i și restituie ca gînditori importanți istoriei ideilor spațiului românesc. Prin opera lor, cei trei autori – Nae Ionescu, Vasile Băncilă și Horia Stamatu – rostesc către tabla de valori a culturii noastre: „Făceți-ne loc!”