Criticul literar Alex Ștefănescu traversează o perioadă dificilă, cauzată de ulcerații la picioare din cauza diabetului

Criticul literar Alex Ștefănescu, recent decorat de președintele României Klaus Iohannis, traversează o perioadă dificilă, cauzată de ulcerații la pi­cioare din cauza diabetului.

Într-un interviu publicat în Tribuna învățământului, Alex Ștefănescu spune: „Sunt grav bolnav, am ulcerații la pi­cioare din cauza diabetului și dureri mari. De câteva luni îmi petrec viața într-un pat medical (la mine acasă, nu într-un spital). Pandemia reprezintă pentru mine ceva care se întâmplă în afară, dincolo de zi­­durile casei mele. Am în casă un televizor, astfel încât sunt la curent cu lupta dusă de semenii mei împotriva acestei boli ”.

Cu toate acestea, criticul literar face ceea ce a făcut o viață întreagă, citește și scrie.

„Fac ceea ce am făcut o viață întreagă: citesc și scriu. Un curier îmi aduce săptămânal cărțile pe care le primesc la România literară. Alte cărți îmi vin în format pdf prin e-mail. Colaborez la câteva reviste, în primul rând la România literară, unde am o rubrică săptămânală, Timp retrăit.

Citește și Scriitoarea Doina Ruști, despre asasinarea tatălui ei

Contribui, în calitatea mea de redactor-șef, la realizarea revistei Luceafărul, lucrând online. Scriu la câteva cărți ale mele, printre care volumul II din Istoria literaturii române contemporane. Anul acesta, în timpul verii, mi-au apărut două cărți: Pagini despre satul românesc și Eu și comunismul. Nu s-au putut organiza lansări, dar le-am tri­mis prin poștă unor prieteni. Alte exemplare le folosesc pentru a le da medicilor care vin să mă vadă.”

Alex Ștefănescu (n. 6 noiembrie 1947, Lugoj) este apreciat ca unul dintre cei mai importanți critici și istorici literari din a doua jumătate a secolului XX. Membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1977.