Cultura de azi: O cursă pe toboganul digital către obscuritate

Într-o lume în care tehnologia și rețelele de socializare sunt baza piramidei culturale, cărțile și valorile tradiționale se zbat să supraviețuiască într-un ocean de senzaționalism și superficialitate. Cu toții asistăm la această cursă nebună pe toboganul digital către obscuritate, iar cultura autentică pare să fi devenit o raritate, un fel de dinozaur în pragul extincției.

Parcă suntem martorii unui spectacol grotesc, în care cultura este înlocuită cu zgomotul și vâltoarea efemerului. Un carusel al banalității, unde muzica efemeră și influencerii se învârt triumfători, în timp ce cărțile și arta rămân în spate, asemenea unor relicve ale trecutului.

Nu e de mirare că librăriile și cărțile dispar treptat din peisaj, înlocuite de un univers digital în care oricine poate deveni o celebritate peste noapte, fără să depună efortul de a se cultiva sau de a-și însuși o meserie. Totuși, în acest context, de ce să ne mai mire că suntem bombardați cu conținut de calitate îndoielnică și titluri senzaționale?

În această cursă pentru atragerea atenției, presa online și tabloidele par să fi învins în fața jurnalismului de calitate, promovând incultura și răspândind informații trunchiate sau false. Este ca și cum am arunca bani în fântâna artei și ne-am aștepta să obținem în schimb capodopere culturale.

Citește și Ucraina – Peste 550 de obiecte de patrimoniu cultural distruse sau deteriorate

Dar să nu ne lăsăm cuprinși de pesimism. Fiecare dintre noi are puterea să schimbe acest peisaj dezolant și să readucă cultura autentică în prim-plan. Să ne educăm și să-i educăm pe ceilalți, să acordăm o șansă cărților și operelor de artă, să ne rezervăm timp pentru a savura creațiile autentice și să încercăm să descoperim artiștii care au ceva semnificativ de spus.

Este responsabilitatea noastră, ca societate, să ne păstrăm discernământul în fața iluziilor digitale și să punem în balanță cultura autentică și cea efemeră. Numai așa vom putea crea un viitor în care arta și literatura vor continua să strălucească, în ciuda obscurității care ne înconjoară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *