Trupa U2 va primi cea mai înaltă distincție decernată de organizatorii galei Ivor Novello Awards

Rockerii irlandezi din trupa U2 vor fi recompensați cu cea mai înaltă distincție – Ivors Academy Fellowship – la ediția din acest an a galei Ivor Novello Awards, în cadrul căreia sunt decernate premiile anuale britanice pentru cei mai buni compozitori și autori de muzică pentru micile și marile ecrane, au anunțat joi organizatorii evenimentului, relatează Reuters. Bono, The Edge, …

Citește mai mult

Tablou de Brueghel furat din Polonia în 1974, găsit într-un muzeu olandez

O capodoperă flamandă „spectaculoasă” furată a fost redescoperită expusă într-un muzeu olandez de provincie datorită eforturilor unui detectiv de artă şi ale unei reviste de antichităţi, potrivit The Guardian. Pictura de 17 cm lăţime, realizată de Pieter Brueghel cel Tânăr, reprezentând o soţie de fermier cu cărbuni încinşi într-o mână şi o găleată cu apă în cealaltă, se crede că …

Citește mai mult

Mircea Cărtărescu este laureat al Premiului Naţional pentru proză „Ion Creangă”, Opera Omnia

Poetul şi prozatorul Mircea Cărtărescu este laureat al Premiului Naţional pentru proză „Ion Creangă”, Opera Omnia, distincţia fiind înmânată la ceremonia care a avut loc, sâmbătă, la Casa Memorială „Ion Creangă” de la Humuleşti, potrivit Uniunii Scriitorilor din România. Lista scriitorilor nominalizaţi ediţia a VIII-a a Premiului „Ion Creangă” a fost stabilită prin voturile unui număr important de critici literari …

Citește mai mult

Vernisaj Traian Abruda ,,Planeta concavă’’

Vernisajul expoziției de pictură şi grafică a artistului vizual timişorean Traian Abruda va avea loc vineri, 28 februarie la ora 18:00. Traian Abruda (n. 1960 Timişoara – d. 2024 Magyarcsanád) artist vizual şi poet, a absolvit Liceul de Arte Plastice Timişoara şi Facultatea de Arte Plastice şi Design din cadrul Universității de Vest Timişoara, Secția de Grafică în anul 2001. …

Citește mai mult

Prima sculptură „Bust de copil” realizată de Brâncuși, expusă la Palatul Cesianu-Racoviță

Primul „Bust de copil” sculptat de artistul Constantin Brâncuși este expus, în perioada 19 – 23 februarie, la Palatul Cesianu-Racoviță, în cadrul unei expoziții omagiale organizate de Ziua Națională Brâncuși 2025. Potrivit unui comunicat al casei Artmark, „Enfant” („Bust de copil”) este prima sculptură dintr-o serie dedicată copiilor și realizată de Constantin Brâncuși, după ce, în 1904, s-a stabilit la …

Citește mai mult

Ziua Națională „Constantin Brâncuși” – marcată, joi, la ICR Londra

ICR Londra marchează, joi, începând cu ora 19:00, Ziua Națională ”Constantin Brâncuși”, cu un program dedicat includerii Ansamblului Monumental din Târgu Jiu pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Organizat la sediul Institutului din vestitul cartier Belgravia, evenimentul va debuta cu vernisajul unei expoziții de fotografie dedicate ansamblului, organizată în colaborare cu Primăria Târgu Jiu și cu Centrul de Cercetare, Documentare și …

Citește mai mult

ICR a lansat sesiunea 2025 de finanțări pentru traduceri literare dedicată editurilor străine

Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții, anunță lansarea programelor de finanțare a traducerii cărților românești și publicarea de către edituri din străinătate: Translation and Publication Support Programme 2025 (TPS) și PUBLISHING ROMANIA 2025. Bugetul acestei sesiuni este de 1.200.000 lei (1.000.000 lei pentru Translation and Publication Support Programme și 200.000 lei pentru PUBLISHING ROMANIA), finanțările fiind acordate în …

Citește mai mult

Grecia va avea un muzeu dedicat artefactelor antice descoperite în mare

Un nou muzeu consacrat numeroaselor obiecte arheologice descoperite în mare urmează să-și deschidă porțile până în 2026 la Pireu, marele port de lângă Atena, a anunțat luni ministrul Culturii din Grecia, Lina Mendoni, informează AFP. Mii de artefacte descoperite de-a lungul anilor în mare vor fi expuse în acest muzeu „de 26.000 metri pătrați”, care urmează să fie inaugurat până …

Citește mai mult

România, la sesiunea Comitetului interguvernamental pentru promovarea diversității culturale de la Paris

România a participat, în perioada 11-14 februarie, la cea de-a 18-a sesiune a Comitetului interguvernamental pentru promovarea și protecția diversității expresiilor culturale al Convenției UNESCO 2005, de la Paris, în calitate de membru al comitetului acestui organism, cu un mandat pentru perioada 2023-2027. Participarea activă la această reuniune a fost asigurată de echipa Delegației Permanente a României pe lângă UNESCO, …

Citește mai mult

Documentarul „Brancusi, Les metamorphoses de la sculpture”, proiectat în Sala Mare a ICR

Documentarul „Brancusi, Les metamorphoses de la sculpture”, scris și realizat de Alain Fleischer, va fi proiectat, în versiune originală, în limba franceză (narator: Christian Gonon), pe 18 februarie, începând cu ora 18:30, în Sala Mare a Institutului Cultural Român. Potrivit unui comunicat al Serviciului Promovare și Comunicare al ICR, la eveniment, dedicat Zilei Naționale Constantin Brâncuși, accesul publicului este liber. …

Citește mai mult

Documentarul „Phoenix – Povestea”, nominalizat la Premiile Gopo 2025

Documentarul „Phoenix – Povestea”, în regia lui Cristian Radu Nema, a fost nominalizat la Premiile Gopo 2025. „Trupa Phoenix își exprimă cu emoție recunoștința și bucuria față de includerea filmului «Phoenix – Povestea» în cursa pentru nominalizările la prestigioasele Premii Gopo 2025. Este un moment cu adevărat special pentru întreaga echipă, care a contribuit la realizarea acestui proiect, ce reflectă …

Citește mai mult

ICR sprijină prezența românească la cea de-a 75-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin sprijină participarea cineaștilor din România la cea de-a 75-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (Berlinale). Potrivit unui comunicat al Serviciul Promovare și Comunicare al ICR, în competiția oficială a Berlinale 2025, România este reprezentată de filmul KONTINENTAL 25, regizat și scris de Radu Jude și produs de Saga Film. …

Citește mai mult

Albumul colectiv „Dracula în benzi desenate” – lansat la ARCUB

Albumul colectiv „Dracula în benzi desenate” va fi lansat de Muzeul Județean de Istorie Brașov, miercuri, la Sala Mare de la ARCUB, informează un comunicat de presă. Albumul reunește lucrările a 47 de autori sau echipe de autori, fiind primul album colectiv de benzi desenate dedicat personajului Dracula și în același timp cel mai mare album colectiv de bandă desenată …

Citește mai mult

Bienala de Artă Islamică: Arabia Saudită se bazează pe arta contemporană pentru a-și reînnoi imaginea

Sub un număr imens de corturi montate în orașul saudit Jeddah, artefacte religioase sunt expuse alături de opere de artă contemporană, ca parte a eforturilor depuse de autoritățile locale pentru a oferi acestui regat o imagine modernă, informează AFP. Bienala de Artă Islamică 2025, desfășurată sub sloganul „And All That Is In Between”, își asumă riscul de a combina lucrările …

Citește mai mult

Festivalul de Film de la Berlin încearcă să își revigoreze relevanța într-un context marcat de politică

Organizatorii Festivalului Internațional de Film de la Berlin speră că politica nu va eclipsa filmele din acest an, în contextul în care vor încerca să revigoreze un eveniment care a părut blazat în ultimii ani, informează Reuters. Berlinala 2025, care se va deschide joi, a fost dintotdeauna cel mai politizat dintre marile festivaluri cinematografice internaționale, iar ediția sa din acest …

Citește mai mult

Nova Gorica și Gorizia – Prima Capitală europeană transfrontalieră a culturii

Prima Capitală europeană transfrontalieră a culturii, reprezentată în comun de Nova Gorica din Slovenia și Gorizia din Italia, pe vremuri un singur oraș, a fost lansată oficial printr-o serie de evenimente la sfârșitul săptămânii trecute. O paradă transfrontalieră la care au participat mii de persoane de ambele părți ale frontierei a marcat sâmbătă începutul festivităților pentru deschiderea oficială a Capitalei …

Citește mai mult

O pictură realizată de Rafael la 20 de ani, scoasă la licitație la New York

O operă timpurie a pictorului Rafael urmează să fie scoasă la licitație joi la Sotheby’s din New York și s-ar putea vinde, conform experților, cu câteva milioane de dolari, transmite miercuri agenția ANSA. Pictura în ulei pe lemn de mici dimensiuni, ”Maria Magdalena în rugăciune”, a fost evaluată de casa de către licitații la o valoare între 2 și 3 …

Citește mai mult

De la Paris la New York, marile muzee trec prin schimbări majore

Asemenea Luvrului, care, printr-un proiect de renovare viitoare dorește să pună capăt aglomerației de vizitatori în fața tabloului Mona Lisa, și alte mari muzee își adaptează spațiile și colecțiile pentru a răspunde mai bine provocărilor supraturismului sau ale schimbărilor climatice, informează AFP. În contextul ”exploziei turismului, provocărilor de securitate, urgenței climatice și revoluției digitale, modelul nostru este bulversat. Peste tot, …

Citește mai mult

Ascuns timp de secole, un portret a fost descoperit sub suprafața unei capodopere a lui Tițian

Cercetătorii din Cipru au descoperit un portret ascuns care a rămas nedetectat timp de secole sub suprafața unei picturi în ulei din 1570 a maestrului renascentist Tițian, iar o redare a acelei lucrări misterioase este de acum expusă în orașul Limassol, informează Reuters. Lucrarea recent descoperită prezintă un bărbat neidentificat cu o mustață subțire, care ține o pană într-o mână …

Citește mai mult

Conducerea muzeului Luvru dorește un bilet de intrare separat pentru ”Mona Lisa”, în plus față de accesul general

Președinta muzeului Luvru, Laurence Des Cars, dorește să fie introdus un bilet separat pentru vizionarea tabloului ”Mona Lisa”, pe care vizitatorii să-l plătească în plus față de taxa de intrare în cel mai vizitat muzeu din lume, a afirmat ea duminică la postul de radio France Inter, potrivit AFP. ”Ideea este de avea un bilet Luvru care să vă ofere …

Citește mai mult

Parte din rețeaua noastră: Facla.ro | Enciclopedic.ro