ICR a lansat apelul la candidaturi pentru bursele „Traducători Profesionişti“ 2025

Cinci burse pentru traducători profesionişti sunt oferite de Institutul Cultural Român iar dosarele de candidatură pot fi trimise până la data de 17 februarie, ora 16:00, ora României, la adresa de e-mail bursatraducatori@icr.ro. Programul îşi propune o colaborare cât mai strânsă cu traducătorii (naţionalitate străină) profesionişti, specializaţi în traducerea autorilor români în limbi străine. Candidaţilor selecţionaţi li se oferă posibilitatea …

Citește mai mult

Cel mai lung eveniment teatral din lume va avea loc la Bucureşti 

Cel mai lung eveniment teatral din lume va avea loc în luna februarie la Bucureşti, anunţă Asociaţia A.R.T. Fusion. „Horror Vacui” este un act artistic de amploare, o reprezentaţie de tip teatru, susţinută de peste 500 de actori, care va avea loc între 15 şi 22 februarie, la Galeria de Artă Galateca din Bucureşti, timp de 7 zile, 24 de …

Citește mai mult

ICR – două burse ”Ion Mincu” pentru arhitecți în 2025; dosarele se pot depune până pe 14 februarie

Institutul Cultural Român lansează un apel la candidaturi pentru a oferi în anul 2025 două burse ”Ion Mincu” absolvenților de arhitectură. Candidații interesați pot să trimită dosarele până pe data de 14 februarie, ora 13,00, ora României, la adresa de e-mail bursamincu@icr.ro. Potrivit unui comunicat al ICR, bursele ”Ion Mincu” se acordă arhitecților români în vederea pregătirii lucrărilor științifice pe …

Citește mai mult

Un meșter popular din regiunea Cernăuți va primi titlul de Tezaur Uman Viu acordat de Ministerul Culturii

Un meșter popular din regiunea Cernăuți va fi distins cu titlul de Tezaur Uman Viu acordat de Ministerul Culturii din România, în cadrul unei festivități care va avea loc la finalul lunii ianuarie. Dumitru Iliuț, din localitatea Crasna, este specializat în prelucrarea lemnului, în dulgherit, realizarea de căruțe sau juguri, lăzi, roabe, porți, mobilier gospodăresc, dar și a uneltelor și …

Citește mai mult

„Anul nou care n-a fost”, premiat cu Piramida de Aur la Festivalul de Film de la Cairo

Filmul „Anul nou care n-a fost”, regizat de Bogdan Mureşanu şi produs de Ada Solomon, a câştigat Piramida de Aur – cea mai înaltă distincţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cairo, aflat la cea de-a 45-a ediţie, a anunţat Ministerul Culturii. Trofeul a fost înmânat ambasadorului României în Egipt, Olivia Toderean, de directorul festivalului, marele actor Hussein Fahmy, …

Citește mai mult

ICR a lansat apelul la candidaturi pentru bursele „Lucian Blaga“ 2025

Institutul Cultural Român lansează un apel la candidaturi pentru a oferi în anul 2025 trei burse „Lucian Blaga“. Cercetătorii români interesaţi pot trimite dosarele de candidatură până la data de 12 februarie, ora 16:00, ora României, la adresa de e-mail bursablaga@icr.ro. Bursele „Lucian Blaga“ se adresează cercetătorilor români şi constau în subvenţia pentru a efectua un stagiu de 3 (trei) …

Citește mai mult

André Rieu anunţă un nou concert la Cluj-Napoca

André Rieu, alături de muzicienii din Johann Strauss Orchestra, pregăteşte anul acesta o serie de spectacole la BT-Arena din Cluj-Napoca. Concertele programate în zilele de 13, 14 şi 15 noiembrie sunt deja sold-out, iar pentru show-ul din data de 12 noiembrie mai sunt disponibile doar câteva locuri. Ca urmare a cererii, artistul anunţă un nou spectacol, în 11 noiembrie, începând …

Citește mai mult

Silviu Guga la 81 de ani: profesorul care a modelat generații

Silviu Guga s-a născut la 17 ianuarie 1944 în satul Bățălar, comuna Bretea Română, județul Hunedoara, într-o familie cu doi copii. Tatăl său, Silviu Guga, era preot, iar mama sa, Victoria Guga, învățătoare. A urmat cursurile școlii primare în satul natal, apoi a absolvit Liceul „Decebal” din Deva și Facultatea de Filologie a Universității din Timișoara. Debutul literar al lui …

Citește mai mult

Cercetătorii pot depune dosarele de candidatură pentru Bursele „Woodrow Wilson” 2025Eva Gevorgyan

Trei burse „Woodrow Wilson” sunt oferite de Institutul Cultural Român în 2025. Cercetătorii interesaţi pot depune dosarele de candidatură până la data de 11 februarie, ora 16.00, ora României, la adresa de email bursaww@icr.ro. Institutul Cultural Român şi Woodrow Wilson International Center for Scholars au iniţiat programul de burse de cercetare pe termen scurt începând cu anul 2008. Candidaţii selectaţi …

Citește mai mult

Pianista Eva Gevorgyan şi dirijorul Julian Rachlin, în concert la Ateneul Român

Pianista Eva Gevorgyan şi renumitul dirijor Julian Rachlin vor susţine două concerte, în 16 şi 17 ianuarie, la Sala Mare a Ateneului Român, alături de orchestra Filarmonicii „George Enescu”. În program sunt lucrări de Ceaikovski, Grieg şi Şostakovici. Biletele sunt disponibile în număr limitat linkul bilete.fge.org.ro sau pe platforma www.oveit.com. Julian Rachlin este director muzical al Orchestrei Simfonice din Ierusalim …

Citește mai mult

Biblioteca Metropolitană Bucureşti lansează în premieră un colţ dedicat literaturii nepaleze

Primul colţ dedicat literaturii nepaleze va fi inaugurat, la 1 februarie, la Filiala „Dimitrie Cantemir” a Bibliotecii Metropolitane Bucureşti. Proiectul, realizat în colaborare cu România EduCaB şi alte organizaţii internaţionale, subliniază angajamentul BMB faţă de promovarea diversităţii culturale şi a incluziunii. „Este un moment important care ne reaminteşte că bibliotecile sunt spaţii ale întâlnirii şi ale înţelegerii interculturale. Prin acest …

Citește mai mult

Ministrul Emil Hurezeanu, distins cu Premiul Național pentru promovarea operei eminesciene și a culturii române

Ministerul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a fost distins cu Premiul Național pentru promovarea operei eminesciene și a culturii române în cadrul Galei Culturii Naționale organizată la Botoșani. Evenimentul a fost organizat, marți seară, de Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu cu prilejul împlinirii a 175 de ani de la nașterea poetului. Șeful diplomației române a primit premiul de …

Citește mai mult

 Poeta Grete Tartler, laureată a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu”- Opera Omnia

Poeta Grete Tartler, în vârstă de 76 de ani, a obținut, miercuri, Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu“’- Opera Omnia pentru anul 2024, acordat de Primăria Botoșani, în colaborare cu Fundația Culturală Hyperion- Caiete Botoșănene și Uniunea Scriitorilor din România. Pentru cel mai important premiu de poezie din România au mai fost nominalizați Marian Drăghici, Cassian Maria Spiridon, Arcadie Suceveanu, …

Citește mai mult

Album muzical George Enescu înregistrat de Orchestra Naţională a Franţei dirijată de Cristian Măcelaru, premiat la ICMA

Albumul muzical „George Enescu Symphonies 1-3 ~ Romanian Rhapsodies 1&2 – Orchestre National de France ~ Cristian Măcelaru” a fost desemnat câştigătorul premiului International Classical Music Awards (ICMA) pentru „Muzică simfonică”, unul dintre cele mai cunoscute şi apreciate premii ale industriei discografice internaţionale. Producţia Deutsche Grammophon, distinsă anterior şi cu premiile Classica Choc de l’année 2024 şi Diapason d’Or 2024 …

Citește mai mult

Sindicatele „CulturMedia” protestează de Ziua Culturii Naţionale

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă „CulturMedia” anunţă protest de Ziua Culturii Naţionale, cu banderole albe, de la ora 11.00, pentru a atrage atenţia asupra subfinanţării din Cultură şi inechităţilor salariale la care sunt supuşi angajaţii din muzee, biblioteci şi centre culturale. „În această zi cu o profundă semnificaţie pentru identitatea naţională, vom fi solidari, pentru recunoaşterea Culturii …

Citește mai mult

„Legenda” de George Enescu, în primul concert al anului din seria AdMusicam, la Sala Mare a ICR

Stagiunea concertelor AdMusicam Concert Series din 2025 va fi deschisă la Institutul Cultural Român în 16 ianuarie, de la ora 19.00, în Sala Mare din Aleea Alexandru nr. 38, cu o ediţie inspirată de o lucrare a lui George Enescu: „Legenda”. Considerat cel mai important muzician român, Enescu s-a stins din viaţă la Paris în urmă cu 70 de ani. …

Citește mai mult

Regizoarea Marjane Satrapi refuză Legiunea de onoare şi denunţă „atitudinea ipocrită a Franţei faţă de Iran”

Regizoarea franco-iraniană Marjane Satrapi a postat, luni, pe Instagram că „refuză” Légion d’honneur, denunţând „o atitudine ipocrită a Franţei faţă de Iran”, în special în ceea ce priveşte acordarea vizelor. „Această decizie se bazează pe principii care îmi sunt dragi şi pe ataşamentul meu faţă de ţara mea natală, Iranul. Nu pot ignora ceea ce percep ca fiind atitudinea ipocrită …

Citește mai mult

Spectacole, concerte, expoziţii, proiecţii de film, tururi ghidate, la muzeele din subordinea Ministerului Culturii

Muzeele din subordinea Ministerului Culturii vor organiza, de Ziua Culturii Naţionale – 15 ianuarie, spectacole, concerte, expoziţii, proiecţii de film, tururi ghidate şi proiecte educaţionale, desfăşurate atât fizic, cât şi online, pentru a asigura accesul unui public cât mai larg. Instituţiile culturale din Bucureşti şi din ţară îşi vor deschide porţile cu ocazia Zilei Culturii Naţionale Muzeele din subordinea Ministerului …

Citește mai mult

Bucureştiul istoric, prezentat la Londra prin intermediul muzicii şi al imaginilor de arhivă

Bucureştiul istoric, cu accent pe perioada interbelică, prin intermediul muzicii şi al imaginilor de arhivă, este prezentat la Londra, de Ziua Culturii Naţionale. Evenimentul este oferit în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti şi susţinut de Ambasada României şi Consulatul General al României la Londra, anunţă ICR Londra. În Galeria „Constantin Brâncuşi” a Institutului Cultural Român de la Londra se va …

Citește mai mult

Maia Morgenstern, despre contestarea dreptului de a munci în teatru: „Mi-a stat mintea în loc”

Actriţa Maia Morgenstern, în vârstă de 62 de ani, a relatat pe 11 ianuarie, printr-o postare pe Facebook, un incident petrecut la Teatrul Evreiesc de Stat (TES), unde activează de 45 de ani. Potrivit acesteia, i-a fost „contestat dreptul de a munci în teatru, ca actriţă”, o afirmaţie care a generat un val de reacţii de solidaritate şi indignare din …

Citește mai mult