Cuptorul roman atestat în secolul IV, unic în România, expus publicului

Cuptorul roman din secolul al IV-lea, unic în România, descoperit în timpul unei campanii arheologice din anii ’80 şi salvat de la dispariţie de o firmă privată, care ulterior a decis să îl doneze Muzeului de Istorie din Sighişoara, a fost expus publicului cu ocazia Festivalului Sighişoara Medievală, pe strada Morii, în Oraşul de Jos, informează Agerpres.

Directorul Muzeului de Istorie din Sighişoara, Nicolae Teşculă, a declarat, pentru Agerpres, că turiştii pot admira acum cuptorul roman unic în ţară, atât ziua, cât şi noaptea, întrucât acesta este amplasat într-un pavilion de sticlă iluminat pe timpul nopţii.

„Cuptorul a fost ameninţat de distrugere în locul în care a fost descoperit, fiind extras în anul 1982 şi depozitat în următorii 24 de ani într-un container din Cetate. Apoi a fost transferat la fabrica de cărămidă din oraş, unde a fost restaurat şi expus. În anul 2020, noua conducere a fabricii şi-a anunţat intenţia de a returna cuptorul Muzeului de Istorie din Sighişoara, însă procedurile au implicat mai multe riscuri legate de relocare, de rezistenţa obiectului, de depozitare şi de conservare. Cuptorul a fost adus pe noua locaţie, a fost restaurat, iar în jurul acestuia a fost amplasat un pavilion de protecţie. Acum, cu ocazia Festivalului Sighişoara Medievală, cuptorul poate fi vizitat, fiind iluminat”, a spus Nicolae Teşculă.

Cuptorul din secolul al IV-lea cu valoare de unicat, care a produs ceramică de tradiţie romană, a fost descoperit de prof. dr. Radu Harhoiu şi de prof. dr. Gheorghe Baltag, în timpul unor săpături arheologice efectuate în 1981, în aşezarea de la Dealul Viilor.

Citește și Cipru deschide primul său parc arheologic subacvatic într-un port antic de 2.000 de ani