Curtea de Conturi: 2 milioane lei, plăți salariale necuvenite pentru angajații de la Filarmonica Ploiești

Auditorii Curții de Conturi au constatat că, timp de doi ani şi jumătate, salariații de la Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești au primit plăți salariale necuvenite după ce Legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost greșit aplicată în cadrul instituției. Suma totală acordată necuvenit sub formă de salarii este de 1.819.000 de lei, informează news.ro.

Cel mai recent raport al Camerei de Conturi Prahova privind finanţele publice locale a scos la iveală faptul că în anii 2019, 2020 şi în prima jumătate a anului 2021 legea privind salarizarea bugetarilor a fost greşit aplicată la Filarmonica din Ploieşti, instituţie aflată în subordinea Consiliului Local Ploieşti.

„În perioada 01.01.2019 – 30.06.2021, pentru personalul de specialitate încadrat potrivit Legii-cadru nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în Anexa III – Familia ocupaţională de funcţii bugetare Cultură, Filarmonica Paul Constantinescu Ploieşti a acordat necuvenit salarii brute estimate la suma totală de 1.819 mii lei, urmare aplicării eronate a prevederilor legale”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

Auditorii au încadrat constatarea privitoare la salariile angajaţilor Filarmonicii Ploieşti la subcapitolul „plata unor drepturi salariale fără bază legală”.

Citește și Ion Bogdan Ștefănescu va cânta la un flaut de aur într-un concert la Filarmonica din Sibiu

Oficialii Filarmonicii Ploieşti nu au răspuns, până la ora transmiteri acestei ştiri, solicitării News.ro privind detalii legate de numărul salariaţilor care au beneficiat de plăţi necuvenite şi nici nu au furnizat date cu privire la măsurile care vor fi luate în urma constatării făcute de Curtea de Conturi.

Conform portalului web al instituției, Filarmonica Ploiești are, la nivelul lunii martie 2022, un număr de 72 de salariați. Salariul de bază al directorului este de 11.763 de lei, în timp ce directorul adjunct artistic are un salariu de bază de 12.420 de lei. Artiştii, soliştii şi dirijorii au salarii de bază care pornesc de la 3.800 de lei şi depăşesc 10.000 de lei şi beneficiază de spor de condiţii grele care poate depăşi 600 de lei pentru unii salariaţi, iar aproape toţi salariaţii instituţiei primesc şi indemnizaţie lunară de hrană, în cuantum de 347 de lei.

Documentele publicate de Filarmonică menţionează că „salariile de bază la aceeaşi funcţie şi aceeaşi gradaţie diferă întrucât o parte din salariaţi au obţinut sume compensatorii conform sentinţei civile nr. 105/15.01.2013 a Tribunalului Prahova”.