O serie de cutremure minore înregistrate pe insula daneză Bornholm din Marea Baltică i-a nedumerit pe oamenii de ştiinţă, care spun acum că acestea au fost cauzate de „unde de presiune acustică provenite dintr-o sursă necunoscută”, relatează The Guardian.
La început, s-a crezut că trepidaţiile înregistrate sâmbătă au fost cauzate de cutremure. Apoi, seismologii au emis ipoteza că acestea proveneau de la explozii controlate din Polonia, aflată la mai mult de 140 km spre sud.
Luni, Institutul Geologic al Danemarcei şi Groenlandei (Geus) a declarat că trepidaţiile „nu au fost provocate de cutremure, ci de undele de presiune provenite de la un eveniment din atmosferă”. Sursa rămâne însă necunoscută.
„Seismologii pot raporta că este puţin probabil ca aceste cutremure să provină de la o explozie controlată în Polonia, care să fi fost efectuată cu puţin timp înainte de primele rapoarte privind cutremurele de pe Bornholm”, a precizat Geus.
Citește și Nicolae Ciucă: Pentru anul 2023 am alocat cercetării un buget mai mare cu 70% faţă de anul trecut
Sâmbătă, Geus a declarat că a primit „peste 60” de semnalări de la persoane din Bornholm, care au anunţat că „mişcări asemănătoare unui cutremur” – descrise ca un zgomot înfundat, zguduiri şi zdruncinături, schimbarea presiunii în urechi. La rândul său, poliţia a declarat că a fost contactată de persoane din public în legătură cu cutremurul din partea de est a insulei. Presa daneză a relatat că trepidaţiile au provocat o fisură în peretele unei case. Nimeni nu a fost rănit însă.
Geus, o instituţie independentă de cercetare şi consultanţă din cadrul Ministerului danez al Climei, Energiei şi Utilităţilor, a declarat că a avut două seismografe pe Bornholm care au colectat date non-stop. Potrivit Geus, trepidaţiile seismice au fost măsurate ca având o magnitudine de 2,3.
Bornholm, unde locuiesc aproape 40.000 de persoane, este o insulă stâncoasă din Marea Baltică, la sud de Suedia, la nord-est de Germania şi la nord de Polonia.
Pe de altă parte, autorităţile poloneze au recunoscut că a existat o activitate intensă în timpul exerciţiului Anakonda23 de la Ustka, în nordul Poloniei, care a implicat avioane de luptă cu reacţie şi trageri reale cu muniţie de artilerie.