Daniel Jinga dirijează „Rigoletto” la Teatrul de Operă şi Balet din Baku

Daniel Jinga va dirija sâmbătă, un spectacol extraordinar cu „Rigoletto” de Giuseppe Verdi pe scena Azerbaijan State Academic Opera and Ballet Theatre, din Baku.

Distribuţia reprezentaţiei: Duke of Mantua – Nurlan Bekmukhamedov, Rigoletto – Evez Abdulla (Mannheim Opera Theatre), Gilda – Inara Babayeva, Maddalena – Sabina Vahabzade, Sparafucile – Ali Askerov, Monterone – Akram Poladov, Count Ceprano – Mahir Taghizade, Borsa – Fahmin Ahmedli, Marullo – Tural Agasiyev, Countess Ceprano and Giovanna – Nina Makarova.

Daniel Jinga a urmat cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, pe care le-a absolvit în anul 2003. În anul 2004 şi-a finalizat cursurile de master în Stilistică Dirijorală – Dirijat Cor Academic iar în anul 2012 i s-a acordat titlul de Doctor în Muzică al aceleiaşi universităţi. Marin Constantin l-a numit în anul 2003, dirijor secund al Corului Naţional de Cameră „Madrigal”, legitimându-i astfel calităţile dirijorale. Din dorinţa de a se exprima artistic într-o manieră autentică, părăseşte emblematicul „Madrigal” şi înfiinţează Corul de Cameră „Accoustic”, care îşi construieşte în scurt timp o identitate repertorială nouă şi o sonoritate proprie. Din 2009 dirijează Orchestra Simfonică Bucureşti în cadrul multor spectacole-eveniment. În anul 2012 câştigă concursul organizat de Opera Naţională Bucureşti pentru postul de Maestru de cor.

Citește și Spectacole de operă şi balet, pe scena Operei Naţionale Bucureşti

În paralel, continuă să fie prezent ca dirijor cu o multitudine de orchestre din Bucureşti sau din ţară. Se apropie de genul musical şi debutează la pupitrul Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian”. Concertează la Ateneul Român, Sala Radio, Sala Palatului, Palatul Patriarhiei, etc., spectacolele sale devenind tot mai cunoscute şi apreciate.

După ce în 2015 este numit dirijor principal al Orchestrei Simfonice „Muntenia” din Târgovişte, în anul 2016 devine dirijor principal al Orchestrei Metropolitane Bucureşti, la pupitrul căreia susţine o serie de gale, producţii independente de musical, spectacole-eveniment desfăşurate „open air” sau în săli de spectacole emblematice.  În perioada ianuarie 2019 – decembrie 2020 a fost Director Artistic al Operei Naţionale Bucureşti.

Din anul 2022 este manager-director general al Operei Naţionale Bucureşti, după ce în 2021 a asigurat cu excelenţă interimatul acestei funcţii. Recent, în calitate de dirijor a condus orchestra Operei Naţionale Bucureşti la Gala extraordinară din cadrul Expo 2020 Dubai şi la spectacolul extraordinar de la Marea Sală UNESCO de la Paris cu „Povestea iei” şi a prezentat importante producţii de operă (Aida, Rigoletto) precum şi gale internaţionale de operă în România şi Republica Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *