Dante Alighieri, sărbătorit vineri la Ambasada Italiei

Ziua națională dedicată poetului Dante Alighieri – „Dantedi” – va fi sărbătorită vineri de Ambasada Italiei şi Institutul Italian de Cultură la Bucureşti, geniul lui Dante fiind relevat printr-o lecție a profesorului italian Luca Serianni, intitulată „Limba lui Dante şi Italiana modernă”.

Data aleasă, 25 martie, corespunde aceleiași zile din anul 1300 în care, potrivit tradiţiei, Dante s-a pierdut în „pădurea întunecată” a Cântului I din Infern în a sa ‘Divina Commedia’, menţionează un comunicat al Ambasadei Italiei, citat de Agerpres

Manifestarea a fost iniţiată în 2020 de către Consiliul de Miniştri al Republicii Italiene, la propunerea ministrului Culturii, Dario Franceschini, care a apreciat că în figura lui Dante este „simbolul unităţii lingvistice italiene şi a ideii însăşi de Italia”.

Evenimentul va fi inaugurat la ora 11,00 de ambasadorul Italiei în România, Alfredo Durante Mangoni, iar moderatorul întâlnirii va fi Smaranda Bratu Elian, profesor doctor în filologie la Facultatea de Limbi Romanice de la Universitatea din Bucureşti.

După discursul profesorului Serianni cu tema „Limba lui Dante şi Italiana modernă”, vor avea intervenţii Oana Sălişteanu, Corina Anton şi Anamaria Gebăilă, profesoare la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine de la Universitatea din Bucureşti.

Citește și Proiect de reabilitare, modernizare şi digitalizare la Biserica Cetate din Șaroș pe Târnave

Scopul iniţiativei este acela de a implica studenţii români şi instituţiile culturale, menţionează sursa citată.

„La 722 de ani de la începutul călătoriei Poetului Suprem, instituţiile italiene prezente în România se adună în jurul unuia din „părinţii” genealogiei lingvistice italiene, punct de referinţă al culturii şi identităţii naţionale şi europene”, se mai arată în comunicat.

Luca Serianni predă Istoria limbii italiene la Universitatea din Roma – La Sapienza. A efectuat investigaţii asupra diferitelor aspecte ale istoriei lingvistice italiene. Asociat la Accademia della Crusca şi la Accademia dei Lincei, este vicepreşedinte al Societăţii Dante Alighieri. Este de asemenea director al revistelor ‘Studii lingvistice italiene’ şi ‘Studii de lexicografie italiană’.

Profesorul Serianni este autorul mai multor cărţi, printre care: „Limba poetică italiană. Gramatică şi texte”; „Scrieri pe bănci. Italiana la şcoală între elevi şi profesori”; „Manual de lingvistică italiană. Istorie, actualitate, gramatică”; „Italiana în proză”; „Ora de italiană”.

Evenimentul va putea fi urmărit în live streaming pe pagina de Facebook a Ambasadei Italiei şi a Institutului Italian de Cultură din Bucureşti.