Decembrie 1989 – ample ecouri ale marilor puteri la căderea regimului comunist

Căderea regimului comunist în decembrie 1989 a avut un larg ecou în presa internațională, numeroase guverne manifestându-și solidaritatea cu poporul român.

În decembrie 1989, Consiliul de Stat al R.D. Germane a hotărât să-i retragă lui Nicolae Ceaușescu Ordinul „Karl Marx“. Regina Angliei a anulat la rândul ei titlul de înaltă distincție „Bath” în gradul de Cavaler al Marii Cruci, pe care l-a acordat in 1978 dictatorului român, şi a hotărât să trimită înapoi decorația românească pe care Ceaușescu i-a acordat-o în cursul vizitei oficiale pe care a efectuat-o în Marea Britanie in acelaşi an. Agenția Tanjug din Atena informa de asemenea că Academia de Științe a Greciei a exclus, prin vot unanim, pe Elena Ceaușescu din rândul membrilor săi.

Ministrul britanic al afacerilor externe, Douglas Hurd, a calificat căderea președintelui Nicolae Ceaușescu drept „o veste excelentă“ pentru România şi restul Europei. „Acum esențialul este să se pună capăt violenței şi să se instaureze un dialog între diferitele grupări politice, in scopul de a crea instituții libere” în România, a declarat Hurt presei de la Paris.

Citește și Poeți, prozatori, critici literari, actori etc., omagii lui Ceaușescu și Gheorghiu-Dej

Autoritățile din numeroase alte state, citate de Agerpres și alte agenții de presă străine, au ținut să-și manifeste solidaritatea cu România. În continuare sunt citate mesaje transmise de presă în acele zile de decembrie, când a renăscut libertatea.

Ecouri la Moscova

„Conducătorul U.R.S.S., Mihail Gorbaciov, a întrerupt vineri ședința Congresului Deputaților Poporului pentru a anunța că 50 000 de manifestanți se află pe străzile Bucureștiului, că în România a fost proclamată starea de urgență şi că ministrul român al apărării s-ar fi sinucis. Într-o tăcere totală, Gorbaciov a precizat că la ora 12,00 ora Moscovei (ora 0,00 GMT), soldații au început să fraternizeze cu manifestanții”, informa Agerpres.

Tot Agerpres mai informa în decembrie 1989: „În ședința de vineri după-amiază a Congresului Deputaților Poporului al U.R.S.S., transmite agenția T.A.S.S., Mihail Gorbaciov a prezentat o informare asupra ultimelor evenimente din România. Apoi, a supus aprobării deputaților forului suprem al puterii de stat al U.R.S.S. următorul mesaj adresat poporului român: În acest moment de cotitură pentru soarta României, Congresul Deputaților Poporului al U.R.S.S. își afirmă sprijinul hotărât faţă de cauza dreaptă a poporului român. Îi asigurăm pe cetățeni României de sentimentele tradiționale de prietenie şi bună vecinătate şi reafirmăm dorința sinceră de colaborare strânsă, în interesele socialismului şi păcii“.

Citește și Radu Beligan: Nimeni nu exprimă mai deplin decât Nicolae Ceaușescu idealul nostru de a trăi în soare

Berlin: Armata s-a înfrățit în Capitală cu demonstranții.

„Vineri la Bucureşti puterea a fost preluată de un front pentru salvarea patriei , informează agenția A.D.N., citind comunicatul Televiziunii Române. Oamenii ieșiți în stradă jubilau, relatează corespondentul A.D.N. Fotografiile lui Ceaușescu au fost arse sau rupte în bucăți. Armata s-a înfrățit în Capitală cu demonstranții.”

Viena: Revolta poporului a învins

„După înlăturarea lui Nicolae Ceaușescu de la putere, ministrul de externe al Austriei, Alois Mock, şi-a exprimat speranța că acum în România vor fi inițiate procese de reforme economice şi politice şi va fi transpusă în fapt libertatea personală a tuturor românilor. Revolta poporului român, precum şi a minorităților maghiară şi germană din România s-a dovedit eficientă, a relevat Alois Mock, într-un interviu acordat ziarului Ort. Anularea obligativității vizei pentru deținătorii de pașapoarte de serviciu şi diplomatice, care fusese preconizată pentru următoarele zile, nu va mai intra în prezent în vigoare, a comunicat agenției A.P.A. un purtător de cuvânt al ministrului austriac.”

Popoarele din Iugoslavia își exprimă solidaritatea cu poporul român

„Prezidiul şi Guvernul R.S.F. Iugoslavia urmăresc îndeaproape evoluțiile din România şi salută cursul spre prosperitate, democrație, libertate şi demnitate a omului, informează agenția Tanjug. în acest moment istoric, popoarele din Iugoslavia își exprimă solidaritatea cu poporul român prieten, încrezătoare în noile perspective ale evoluției generale a relațiilor iugoslavo-române.”

Citește și Personalități culturale, în antologia rușinii. Citate (selectiv)

Partidul Comunist din Cehoslovacia salută victoria demonstranților

„Partidul Comunist din Cehoslovacia își exprimă convingerea că poporul român şi comuniștii cinstiți vor reuși să găsească o cale de ieșire din situația tragică în care a ajuns țara sub conducerea regimului dictatorial antipopular al lui Nicolae Ceaușescu, se subliniază în declarația președintelui Partidului Comunist din Cehoslovacia, Ladislav Adamec.

Comuniștii cehoslovaci sprijină năzuința oamenilor muncii români îndreptată spre înnoirea bazelor umanitare şi democratice ale socialismului.

Vaclav Havel, candidat la funcție de președinte al Cehoslovaciei, a adresat vineri o telegramă poporului României în care se relevă: În numele revoluției noastre, mă adresez tuturor cetățenilor români cu rugămintea de a nu răspunde violenței prin violență şi cruzimii prin cruzime. La manifestațiile cu multe mii de participanți de la noi s-a scandat deseori lozinca Noi nu suntem cum sunt ei!“

Sofia: „Alături de națiunea română”

„Cu sinceră bucurie şi adâncă ușurare am întimpinat vestea înlăturării regimului Ceaușescu“, a declarat secretarul general al C.C. al P.C.R., președintele Consiliului de Stat al R.P. Bulgaria, Petăr Mladenov. Această știre- a declarat el în cadrul unei convorbiri cu un corespondent al agenției bulgare B.T.A. – a urmat după zilele de îngrijorare şi neliniște, de condamnare şi repulsie provocate de reprimarea sângeroasă, plină de cruzime a poporului român, ridicat la luptă pentru libertate şi democrație, la o luptă care a adus mii de victime omenești. P. Mladenov şi-a exprimat convingerea ca aceste simțăminte sunt ale tuturor cetățenilor Bulgariei.

Citește și Cataloagele școlare şi autobiografia lui Nicolae Ceaușescu, făcute publice de Arhivele Naționale

Ne plecăm în faţa memoriei celor care au murit pentru ca în România să sosească o zi a bucuriei, o bucurie pentru toată Europa – a continuat conducătorul bulgar. Îi felicităm pe frații noștri români care l-au răsturnat pe tiran şi pășesc pe calea înnoirii democratice a societății.

Secretarul general al P.C.R. şi-a exprimat convingerea că toate organizațiile social-politice şi toate forțele din Bulgaria vor acorda un sprijin eficient poporului român. În Consiliul de Miniștri al Bulgariei sunt deja dezbătute măsuri pentru acordarea unui ajutor umanitar României, între altele prin trimiterea de medici şi medicamente. Bulgaria propune țărilor vecine europene şi altor state să-şi unească eforturile pe bază bilaterală şi multilaterală pentru acordarea unui ajutor umanitar poporului român. În acest scop, Bulgaria a stabilit deja contacte cu țările C.E.E., cu o serie de state învecinate.”

Președintele Comisiei Europene: Este o sărbătoare

„Jaques Delors, președintele Comisiei C.E.E., a apreciat că îndepărtarea de la conducere a lui Ceaușescu este un lucru «formidabil». «Este o sărbătoare», a declarat el unor ziariști la Paris. Delors a arătat, de asemenea, că C.E.E. este gata să ajute România, așa cum a hotărât să facă şi pentru alte țări ale Europei răsăritene care s-au democratizat. «Nu există nici un motiv să facem discriminări la adresa României», a arătat el.”

Tot atunci, „miniştrii de externe al ţărilor membre ale Pieţei Comune au adoptat, în încheierea reuniunii ministeriale desfăşurate vineri în capitala Franţei, o declaraţie comună în legătură cu situaţia din România, în care se spune că C.E.E. este gata «să acorde un ajutor imediat României», să ia măsuri pentru reluarea cooperării cu această ţară.”

Citește și Doi cercetători din Iași și Londra cer ștergerea Elenei Ceaușescu din bazele de date științifice

Madrid: Bucureștiul trăiește o atmosferă de entuziasm

„Agenția spaniolă Efe acordă ample spații în cadrul emisiunilor sale evenimentelor din România. Este descrisă atmosfera de entuziasm, sărbătorească pe care o trăiește în aceste clipe Bucureștiul, se informează despre fraternizarea armatei cu manifestanții la Bucureşti. Sunt preluate, totodată, apelurile la calm, ordine, lansate de reprezentanții poporului prin intermediul Radioteleviziunii Române, în vederea construirii unei vieți cu adevărat noi.”

Londra: Moment istoric

„Primul ministru al Marii Britanii, Margaret Thatcher, a salutat răsturnarea regimului Ceaușescu în România. Într-un interviu acordat programului de televiziune Sky News, premierul a exprimat speranța că noua conducere a României «va urma exemplul celorlalte țări şi va efectua alegeri libere in țară».

«Aceasta este o noutate minunată pentru poporul României, pentru noi toți. 1989 s-a dovedit a fi un an istoric, cel mai fantastic dintre toți»”.

Helsinki: Speranțe că situația din România va evolua pe o cale pașnică

„«Guvernul finlandez îşi exprimă speranţa că situaţia din România va evolua pe o cale paşnică după noile evenimente de cotitură»”, a declarat ministrul de externe al Finlandei, Pertti Aasio.

Crucea Roşie din Finlanda a anunţat că este pregătită să trimită medicamente, în primul rind singe pentru transfuzii, precum şi personal medical pentru acordarea ajutorului victimelor din România. Valoarea preconizată a ajutorului va fi de un milion de mărci finlandeze. In Finlanda a fost creat fondul de ajutorare a victimelor represiunii din România.”

Citește și Biografia Elenei Ceaușescu, în „Mic dicționar enciclopedic”, 1972

Ottawa: Guvernul a primit cu bucurie știrea despre căderea dictatorului

„Guvernul canadian a primit cu bucurie știrea despre răsturnarea de la putere a dictatorului Ceaușescu şi a anunțat că a suspendat – în lumina noii situații create în România – măsurile pe care le luase cu o zi înainte împotriva regimului de la Bucureşti – a comunicat Ministerul Afacerilor Externe. În semn de protest față de reprimarea brutală a manifestațiilor de la Timișoara şi Bucureşti, din alte orașe, secretarul de stat Joe J. Clark îl rechemase pe ambasadorul canadian din România, suspendase facilitățile tarifare acordate pentru importurile din România şi anulase toate contractele oficiale încheiate cu țara noastră.”

Chișinău: Miting de solidaritate

„Mii de luminări s-au aprins vineri seara în centrul Chișinăului, în piaţa din faţa Catedralei. Aici a avut loc o slujbă solemnă în memoria victimelor evenimentelor tragice din ultimele zile din România.

Poporul R.S.S. Moldovenești îi jelește pe cei care au murit nevinovați în timpul evenimentelor din Timișoara, Bucureşti, Sibiu, din alte orașe ale țării – a declarat deputatul poporului din U.R.S.S., protoiereul Petre Buburuz, care a celebrat slujba. El a condamnat utilizarea violenței împotriva oamenilor, a chemat la soluționarea tuturor problemelor pe cale pașnică, relatează agenția T.A.S.S.

După slujbă, în piață a avut loc un miting al Frontului Popular al R.S.S. Moldovenești. Participanții au cinstit, printr-un minut de reculegere, memoria victimelor din rândul manifestanților care s-au ridicat împotriva regimului Ceaușescu în România. Vorbitorii l-au calificat drept ultima redută a stalinismului în Europa răsăriteană. Transformările revoluționare care au cuprins Europa trebuie să pună capăt, pentru totdeauna, posibilității de existență a regimurilor dictatoriale, antiumane – s-a relevat la miting.

Participanții au exprimat compasiunea şi sprijinul deplin față de lupta studenților, elevilor, muncitorilor, intelectualilor şi țăranilor din România pentru înnoirea revoluționară a țării.

Studenții Universității de Stat din Chișinău au organizat, la rândul lor, un miting în memoria victimelor represiunilor din România.”

Citește și Cetățenii Republicii Moldova vor putea avea acces online la dosarele Partidului Comunist al Moldovei

Washington: George Bush, a salutat răsturnarea de la putere a lui Ceaușescu

„Președintele S.U.A., George Bush, a salutat răsturnarea de la putere a lui Ceaușescu şi a anunțat că are in vedere ajutoare economice pentru România în cazul când țara va trece la democrație. Bush a calificat schimbările din România drept «dramatice».

Anterior, într-o declarație scrisă, el a cerut fostului guvern al României să nu recurgă la represiuni brutale şi să pună capăt dictatura lui Ceaușescu.

Într-o declarație a purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Marlin Fitzwater, Statele Unite şi-au exprimat vineri bucuria în legătură cu înlăturarea de la putere a lui Ceaușescu, afirmând că «împărtășesc bucuria poporului român», care s-a debarasat de «uriașa povară a regimului dictatorial». Casa Albă şi-a manifestat speranța într-o tranziție pașnică şi o evoluție spre democrație în România şi a arătat că Statele Unite sunt gata să stabilească relații normale cu această țară şi să-i ofere o asistență economică dacă ea «va avansa pe calea reformelor democratice».

Guvernul american a afirmat că nu deține nici o informație privind soarta lui Ceaușescu.”

Belgrad: Solidaritate cu România

Televiziunea din Belgrad transmite, în direct, pe primul canal, evenimentele din România. Din proprie inițiativă, televiziunea belgrădeană s-a conectat la programul televiziunii române şi va continua să transmită „pe viu“ atât timp cât va dura şi programul televiziunii române.

Corespondentul agenției B.T.A. la Bucureşti a informat că principalul post al televiziunii bulgare a transmis în întregime programul televiziunii române, asigurând o traducere simultană a întregului text. Acesta este un semn al interesului deosebit cu care populația bulgară urmărește evenimentele din România, un semn al solidarității şi prieteniei dintre cele două popoare.

Citește și 8 mai 1921: Înființarea Partidului Comunist Român

Lisabona: Ceaușescu va avea destinul fatal al dictatorilor

„Președintele Portugaliei, Mario Soares, a declarat că «întreaga opinie publică respiră cu ușurare ca urmare a căderii dictatorului Ceaușescu şi a clicii sale. Nimeni nu va schița nici un gest în favoarea lui. Ceaușescu va avea destinul fatal al dictatorilor», a adăugat M. Soares.

Președintele portughez a subliniat că «libertatea, atât de des încătușată, triumfă la Bucureşti şi în întreaga Românie».”

Strasbourg: Președintele Parlamentului vest-european salută sfârșitul dictaturii în România

„Președintele Parlamentului vest-european, Enrique Baron, a salutat sfârșitul dictaturii în România şi a exprimat «profunda satisfacție pentru faptul că poporul român a reușit să pună capăt unui sistem dictatorial» , informează agenția spaniolă Efe. Comunitatea internațională, în special cea vest-europeană, «trebuie să acționeze urgent în sprijinul poporului român pentru a-l ajuta să depășească o etapă tragică din istoria sa, care a avut consecințe economice dezastruoase. Sperăm – a adăugat el – că această nouă etapă va conduce la un proces de instaurare a democrației, care, prin intermediul organizării de alegeri libere, să asigure, în sfârșit, respectarea drepturilor fundamentale ale acestui popor ce a suferit mult prea mult»”.

Citește și Alice Voinescu, prima româncă doctor în filosofie, umilită de comuniști și condamnată la detenție 

Președintele Franței: Europa respiră ușurată

„Românii sunt liberi, Europa respiră ușurată; aceasta este o veste bună pentru noi toţi“ – a declarat vineri președintele Franței, Francois Mitterrand, pe aeroportul Roisser Charles de Gaulle la întoarcerea sa dintr-o vizită oficială de trei zile în R.D.G.”

Washington: O groaznică povară a fost înlăturată

„«Astăzi, 22 decembrie, o groaznică povară pare să fi fost înlăturată — povara regimului dictatorial din România. S.U.A. împărtășesc bucuria poporului român şi se alătură speranțelor lui într-o tranziție pașnică spre democrație» – a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Marlin Fitzwater, citată de agenția France Presse. «Izbândă asupra unui regim al disprețului față de oameni,»”

Bonn: Poporul român a obținut o mare victorie

«În anul 1989, voința de libertate a oamenilor a trecut ca o furtună prin Europa» – a declarat ministrul de externe al R.F.G., Hans- Dietrich Genscher, după prăbușirea dictatorului român Nicolae Ceaușescu. «Poporul român a obținut o mare victorie împotriva unui regim al disprețului față de oameni» – a adăugat Genscher. Totuși, bucuria se împletește cu mâhnirea în legătură cu marele număr, încă necunoscut, de morți. Ministrul de externe a anunţat, «în spiritul solidarităţii», măsuri imediate de ajutorare din partea guvernului vest-german, care vor fi coordonate de organizațiile corespunzătoare.

Citește și Mohammad Murad a cumpărat închisoarea Doftana şi vrea să o transforme într-un complex hotelier pentru conferinţe

O adâncă mulțumire în legătură cu prăbușirea lui Ceaușescu a exprimat, la Bonn, președintele Partidului Social-Democrat, Hans-Jochen Vogel. Astfel, şi in România aspiraţia la libertate şi democrație şi-a găsit materializarea.

Purtătorul de cuvânt al fracțiunii Partidului ecologist, Helmut Lippelt, a solicitat Guvernului R.F.G. ca, împreună cu celelalte state ale Pieței Comune, să acorde ajutor victimelor şi să sprijine poporul României.
Oroare față de violența folosită contra populației pașnice din România.”

Vatican: Papa a condamnat „extrem de vehement pe tiranul Ceaușescu”

„Papa Ioan Paul al II-lea şi-a exprimat vineri «oroarea» in legătură cu violența folosită împotriva manifestanților în România. In tradiționalul discurs de Crăciun, Papa a condamnat extrem de vehement pe tiranul Ceaușescu şi «violența exercitată împotriva cetățenilor români fără apărare“ şi a lansat un apel în favoarea unor schimbări radicale, bazate pe respectarea drepturilor omului.»