„Delta Bucureştiului” va putea fi văzut în cinematografe din 23 septembrie

Filmul documentar „Delta Bucureştiului”, în regia Evei Pervolovici, va putea fi văzut în cinematografe din 23 septembrie.

În anii ‘50-‘60, la Bucureşti, nişte deţinute politice dau naştere copiilor lor într-una dintre cele mai frumoase mânăstiri din Europa centrală şi de est, transformată ulterior în Închisoarea Văcăreşti.

Astăzi, o vegetaţie sălbatică a pus stăpânire pe aceste locuri, formând un ecosistem întins pe câteva hectare cu specii protejate de plante şi animale, un parc natural protejat.

„Delta Bucureştiului înseamnă cinci ani de filmare într-un loc în care am copilărit, un loc care a devenit un adevărat microcosmos urban, dar, mai presus de toate, pentru mine, acest proiect e despre întâlnirile extraordinare cu femei care au născut acolo, în puşcărie. M-am bucurat şi m-am emoţionat de diferitele reacţii ale publicului internaţional. Dar Delta Bucureştiului se adresează în primul rând spectatorilor din România. Este un film ancorat în istoria noastră recentă şi în acelaşi timp un semn de întrebare aruncat spre viitor. Mă bucur că din luna Septembrie voi însoţi prin toată ţara filmul, voi avea ocazia de a răspunde la întrebări şi de a purta un dialog cu un public cât mai larg”, spune Eva Pervolovici.

Filmul a avut premiera în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania şi a fost expus ulterior la MARe – Muzeul de Artă Recentă, iar spectatorii bucureşteni au avut ocazia să-l vadă într-o avanpremieră la Grădina cu filme, urmând ca din 23 septembrie să poată fi văzut şi în cinematografe.

Citește și A murit Paul Sorvino, actor celebru pentru rolul său din filmul cu gangsteri „Goodfellas”

Delta Bucureştiului, scrie Victor Morozov pentru Films in Frame, „e o poveste urbană care traversează decenii, regimuri politice, regimuri de existenţă… E o lecţie straubiană, în definitiv: dă locului timp să existe, dă spectatorului timp să înţeleagă că pe locul acela s-au petrecut transformări grave, iar apoi locul însuşi va prinde să vorbească, chemând – ca într-o supraimpresiune istorică – tot trecutul, făcându-l complet străveziu pentru privirea noastră”. 

Premiat în 2021 la Toronto International Women Film Festival – Cel mai bun documentar, Berlin Film Week – Cel mai bun scenariu şi nominalizat la Ethocineca, Viena, pentru premiul de Excelenţă în Antropologie Vizuală, Delta Bucureştiului este o producţie Marmitafilms şi Strada Film Internaţional în co-producţie  cu Neyrac Films, realizată cu sprijinul Centre National du Cinéma et de l’Image Animée, Centrului Naţional al Cinematografiei, La Région Nouvelle-Aquitaine et La Région Ile-de-France în parteneriat cu CNC, Societatea Română de Televiziune , La PROCIREP Société des Producteurs, L’ANGOA, La SCAM şi SACEM. Un proiect sprijinit de EAST EUROPEAN FORUM 2017.

Pe pagina de Instagram @deltabucurestiului spectatorii pot experimenta o călătorie vizuală în lumea filmului iar pe pagina de Facebook pot afla mai multe detalii despre Delta Bucureştiului şi echipa care a lucrat la realizarea sa.

Documentarul este distribuit în România de Strada Film Internaţional şi va putea fi văzut în cinematografele din ţară din 23 septembrie.