Demisia președintelui BBC Richard Sharp: Conflict de interese și împrumutul pentru Boris Johnson

Preşedintele BBC, Richard Sharp, a demisionat vineri, după ce un raport independent a constatat că a încălcat regulile în materie de numire a funcţionarilor publici nedezvăluind un potenţial conflict de interese, întrucât, în calitatea sa de bancher, îl ajutase pe premierul Boris Johnson, în funcţie atunci când Sharp a fost numit la televiziunea publică britanică, să facă un împrumut de un milion de dolari, relatează Reuters.

Sharp a declarat că a fost de acord să rămână în funcţie până la sfârşitul lunii iunie, pentru a da timp guvernului să-i găsească un înlocuitor.

Plecarea sa survine într-un moment în care televiziunea publică britanică, care se finanţează printr-o taxă plătită de gospodăriile britanice, este supusă unui control politic sporit. Luna trecută, o dispută foarte mediatizată cu prezentatorul Gary Lineker, foarte bine plătit, pe tema imparţialităţii jurnalistice, a dominat titlurile ziarelor din Marea Britanie.

Richard Sharp, fost bancher la Goldman Sachs, a devenit preşedintele BBC în 2021. Însă în februarie anul acesta, o comisie a parlamentului a spus că a făcut „erori semnificative de judecată” prin faptul că nu şi-a declarat implicarea în împrumutul acordat lui Boris Johnson. Investigaţia, iniţiată de organismul de supraveghere a numirilor publice, a examinat modul în care Sharp a fost selectat de guvern în 2021 pentru a prezida corporaţia BBC. În mod specific, a analizat dacă Sharp a dezvăluit deplin transparent detaliile rolului său în facilitarea unui împrumut de 800.000 de lire sterline (1 milion de dolari) pentru premierul Boris Johnson înainte de a fi numit preşedinte la BBC.

Citește și Jurnalist BBC, arestat şi bătut de poliţişti în timp ce relata de la protestele de la Shanghai

Raportul independent menţionează că biroul lui Boris Johnson din Downing Street l-a recomandat pe Sharp ca fiind „un candidat puternic” pentru rolul de preşedinte BBC, pentru care fuseseră depuse 23 de candidaturi.

Raportul a constatat că, deşi a încălcat codul guvernamental pentru numirile publice, această încălcare nu a invalidat în mod necesar numirea sa. Andrew Heppinstall, cel care a efectuat ancheta, a declarat că este „fericit să consemneze” că nu a văzut nicio dovadă că Sharp ar fi avut vreun rol în afacerile financiare private ale lui Johnson, în afară de încercarea de a-l recomanda.

Sharp a susţinut că nu a fost implicat direct în acordarea împrumutului sau în aranjarea unei garanţii sau a oricărei finanţări şi că nu a făcut decât să încerce să îl prezinte pe omul de afaceri canadian Sam Blyth unui oficial guvernamental la sfârşitul anului 2020.

Sharp a mai declarat că, în opinia sa, greşeala a fost „neintenţionată şi nu a fost materială”. Însă, totodată el a recunoscut că dacă ar rămâne în funcţie până la sfârşitul mandatului său de patru ani, ar deturna atenţia de la „treaba bună” pe care o face radiodifuzorul public.

„Am decis că este corect să dau prioritate intereselor BBC”, a declarat Sharp într-un comunicat. „Prin urmare, în această dimineaţă, am demisionat din funcţia de preşedinte al BBC”, a anunţat el.

Lucy Powell, purtătoarea de cuvânt pe probleme de cultură a Partidului Laburist, din opoziţie, a declarat că această breşă de corectitudine a „cauzat daune incalculabile reputaţiei BBC şi a subminat grav independenţa sa, ca urmare a clientelismului conservatorilor”.