Deportarea în Uniunea Sovietică la aşa-numita „muncă de reconstrucţie” din ianuarie 1945 este o temă sensibilă a istoriei minorităţii germane din România, insuficient cunoscută opiniei publice.
În fiecare an, în luna ianuarie sunt organizate pe întreg teritoriul ţării, în special în zonele în care au trăit comunități importante de germani, evenimente comemorative dedicate victimelor deportării.
În acest sens, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității pune la dispoziţia celor interesaţi, câteva secvenţe prezentate în cadrul proiectului expoziţional CU FAŢA, ÎN SPATELE SÂRMEI GHIMPATE… Deportarea etnicilor germani în URSS – o istorie documentară
Apăsați aici pentru video.
Apăsați aici pentru expoziţie pdf.
Corpusul documentelor prezintă aceste episod dureros din trecutul istoric al României, iar scopul nostru este de a-l readuce la lumină şi de a asigura un punct de plecare pentru discuţii obiective, argumentate ştiinţific care să vizeze contextul deportării, motivaţiile, desfăşurarea şi consecinţele sale.
Din punct de vedere cronologic, documentele expuse au fost emise începând cu toamna anului 1944 şi până la sfârşitul anului 1956, interval ce reflectă transformările care au survenit la nivel instituţional în România, prin titulatura emitentului şi a destinatarului, respectiv a Jandarmeriei, Poliţiei de Siguranţă, Direcţiei Generale a Securităţii Poporului, Direcţia Generală a Securităţii Statului. De asemenea, din punct de vedere al reprezentării teritoriale, documentele au fost selectate astfel încât să fie acoperite toate zonele României în care trăiau etnici germani.