Descoperă stațiunea Geoagiu-Băi: Oază de sănătate și istorie în inima României

Stațiunea Geoagiu-Băi este o destinație turistică ideală pentru cei ce caută să se relaxeze și să se bucure de o experiență balneoclimaterică de calitate. Situată la 18 km nord de Orăștie și 46 km nord-est de Municipiul Deva, într-o zonă deluroasă, la o altitudine de 350 m, stațiunea se află în depresiunea omonimă de la poalele de SE ale Munților Metaliferi, la confluența râului Geoagiu cu Mureșul. Satul Geoagiu Băi a fost atestat documentar în anul 1805, iar în 1885 se înregistrau aproape 900 de vizitatori veniți la cură balneară.

Clima stațiunii este continentală moderată, fără vânturi și geruri mari, cu o temperatură medie anuală de 9,8 grade Celsius. Factorii naturali de cură constau în ape minerale alcaline, ușor sulfuroase, bicarbonatate, magneziene, mezotermale și termale (29 – 32 grade C); nămol de turbă, feruginos, climat sedativ. Acești factori recomandă stațiunea pentru tratamentul afecțiunilor aparatului locomotor, ginecologice, bolilor de nutriție și metabolice, afecțiunilor dermatologice, hepatitei și colicistitei cronice. De asemenea, aerul ozonat și mereu împrospătat de brizele montane recomandă stațiunea și pentru tratamentul unor boli ale sistemului nervos, în stări de oboseală, surmenaj, anemii și nevroze.

Istoricul stațiunii Geoagiu-Băi își are rădăcinile în perioada romană, când era cunoscută sub denumirea de „Thermae Germisara“ sau „Germisara cum thermis“. Băile termale romane (Germisara) se păstrează aproape în aceeași formă ca și în antichitate, fiind construite în actuala localitate Geoagiu Băi, într-un promontoriu circular cu diametrul de 90-95 m. Aici este atestat și un templu dedicat Nymphaelor, dar și depuneri de altare, statui, monede și obiecte din metal prețios (șapte plăcuțe votive din aur). După retragerea romanilor, până în Evul Mediu, datele referitoare la Băile Geoagiu au fost lăsate în părăsire.

Citește și Ioan de Hunedoara – Voievod, regent și mare comandant militar al Ungariei

Din epoca feudală, primele mențiuni referitoare la stațiune provin de la Geovan Andrea Gromo, mercenar italian, comandant al gărzii principelui Ioan Sigismund Zápolya. El consemnează refacerea băilor la mijlocul secolului 16 de către regina Isabela, soția lui Ioan Sigismund Zápolya, regele Ungariei: “a înființat acolo niște băi plăcute, pe care regele le folosește adeseori”.

Conrad Iacob Hiltebrandt, un pastor german din Stetin, vizitează băile între 1656-1658 și consemnează în jurnalul său: “apa venea dintr-un deal pe o câmpie și era potrivit de caldă (…). Acolo unde cădea apa cu repeziciune, se afla o stânca îngustă de piatră, unde puteau ședea două persoane spate în spate iar jos era un spațiu mare, în formă de dreptunghi, în care se putea înota, cu apa până aproape de gât (…). Romanii se scăldau adeseori aici”.

Obiective turistice de neratat în Geoagiu-Băi includ:
  1. Rezervația naturală Apele mezotermale Geoagiu-Băi, un complex forestier de valoare în suprafata de 8ha, situată în nordul stațiunii, ce protejează izvoarele de apă termală din zonă.
  2. Cascada, o frumusețe naturală impresionantă ce atrage numeroși vizitatori.
  3. Castrul roman Germisara (denumit ulterior „Thermae Dodonae”), fost castru de unitate auxiliară, alături de o așezare civilă, ambele localizate la sud de satul Cigmău, în imediata apropiere de localitatea Geoagiu.
  4. Drumul roman, din care o porțiune este deosebit de bine conservată în paralel cu drumul ce leagă stațiunea Geoagiu-Băi de cătunul Poienari.
  5. Băile Termale Romane (Germisara), care păstrează încă atmosfera și arhitectura antichității.
  6. Biserica Tip „Rotondă” din Geoagiu Băi (Capela romanică din Geoagiu), edificată probabil pe la sfârșitul secolului XI, începutul secolului al XII-lea.
  7. Ștrandul cu ape termale, care oferă trei bazine cu apă termală și o temperatură de 32-33 de grade Celsius.
  8. Biserica ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” construită în 1932, consolidată, renovată și resfințită la 21 noiembrie 2010.

Stațiunea Geoagiu-Băi a primit numeroase distincții de-a lungul timpului. În 2008, a fost clasificată ca stațiune turistică de interes național, iar în 2010, a primit titlul de Destinație turistică de excelență a României, în cadrul Galei Premiilor EDEN 2010, organizată cu ocazia Zilei Europene a Turismului la Bruxelles.

În Geoagiu-Băi, turiștii pot găsi numeroase opțiuni de cazare, de la hoteluri și pensiuni până la camping-uri și cabane, care să se potrivească diferitelor bugete și preferințe. Stațiunea oferă, de asemenea, o gamă largă de activități și facilități pentru relaxare și recreere, precum terenuri de sport, parcuri de aventură, restaurante și cafenele.

În apropiere de Geoagiu-Băi, vizitatorii pot descoperi și alte obiective turistice remarcabile. Acestea includ cetăți și castele istorice, precum Cetatea Devei sau Castelul Huniazilor, precum și peșteri și parcuri naturale, cum ar fi Parcul Național Retezat sau Peștera Bolii.