Descoperirea epocală de carte veche din podul Bisericii Evanghelice din Mediaş va fi prezentată joi, 19 ianuarie, la Muzeul Ţării Crişurilor (MTC), de către cel care a realizat-o, conferenţiarul Adinel Dincă, de la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj Napoca, informează Agerpres.
„El a descoperit în Mediaş, anul trecut, o bibliotecă excepţională de incunabile de secol XIII, XIV, XV. Aşa ceva este foarte rar în România şi chiar în Europa Centrală. Au o valoare greu de cuantificat. Dânsul va veni să vorbească despre circulaţia cărţii vechi, incunabilelor, în Transilvania şi ne va face un studiu de caz pe biblioteca aceasta absolut inedită”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, managerul Muzeului Ţării Crişurilor, istoricul Gabriel Moisa.
Echipa de specialişti condusă de conf univ dr Adinel Dincă, de la UBB Cluj-Napoca, a găsit în podul unei biserici luterane din Mediaş o bibliotecă de formaţie umanistică, savantă, foarte rafinată, cu cărţi majoritare în limba latină, peste 150 de volume şi manuscrise foarte vechi.
Citește și Cărţi şi documente vechi, unele chiar de 1.200 de ani, descoperite în podul unei biserici din Mediaş
„Prin această conferinţă dorim să aducem şi în atenţia publicului orădean scoaterea la lumină a acestui important fond de carte veche. Pentru noi, ca specialişti, este o mare satisfacţie descoperirea unui asemenea tezaur, întrucât ne oferă o nouă perspectivă asupra bibliotecilor şi arhivelor adunate în secolele XV-XVI pe teritoriul Transilvaniei”, a declarat, pentru AGERPRES, şefa secţiei Istorie a MTC, dr Florina Ciure.
Potrivit unei comunicări a muzeului, un rol central în cadrul expunerii îl joacă determinarea raţiunii care a stat la baza edificării unui asemenea patrimoniu documentar şi care a fost locul ocupat de bibliotecă şi arhivă în arhitectura identităţii unei comunităţi umane dinamice de acum cinci veacuri.
Astfel, pe lângă spectaculoasa readucere la lumină a vechiului fond de carte, conferinţa numită „Aproape de creator. Biblioteci şi arhive ale germanilor ardeleni în Evul Mediu” va oferi şi ocazia unei discuţii mai largi în jurul tradiţiilor intelectuale medievale şi modern-timpurii de pe cuprinsul actualei Românii.
Se va propune şi o trecere în revistă a colecţiilor librare ori arhivistice cu scopul de a desluşi modul în care au luat naştere şi s-au dezvoltat pe parcursul mai multor secole aceste fonduri de carte.