Detenţia jurnalistului american Evan Gershkovich în Rusia, prelungită cu trei luni

Distribuie

Un tribunal de la Moscova a prelungit joi cu trei luni detenţia provizorie a americanului Evan Gershkovich, arestat în martie în Rusia – care nu şi-a argumentat niciodată acuzaţiile, nu a prezentat în mod public elemente de probă şi a clasificat procedura drept secretă – cu privire la ”spionaj” a acuzaţie pe care jurnalistul o respinge, relatează AFP.

”Perioada detenţiei a fost prelungită cu trei luni (…), până la 30 noiembrie”, a anunţat într-un comunicat serviciul de presă al Tribunalului Lefortovski din capitala rusă.

Presa nu a fost autorizată să asiste la audirea lui Evan Gershkovich, care a avut loc cu uşile închise.

Una dintre avocatele jurnlaistului a plecat de la tribunal fără să facă declaraţii, potrivit unei corespondente AFP de la faţa locului.

Prelungurea detenţiei jurnalistului era aproape sigură, în contextul în care justiţia rusă eliberează doar foarte rar persoane încarcerate care aşteaptă să fie judecate cu privire la acuzaţii atât de grave.

Gershkovich, un jurnalsit la Wall Street Journal (WSJ), a fost arestat de către serviciile ruse de securitate FSB în timpul unui reportaj la Ekaterinburg, în Ural, la 20 martie.

El a fost încarcerat la Închisoarea Lefortovo din Moscova, folosită de FSB în reţinerea deţinuţilor într-o izolare aproape completă.

Citește și Jurnalistul Evan Gershkovich a fost pus oficial sub acuzare în Rusia pentru spionaj

Evan Gershkovich, în vârstă de 31 de ani, un reporter respectat, care a lucrat în trecut şi pentru AFP la Moscova, este acuzat de spionaj, o infracţiune care poate fi edepsită cu până la 20 de ani de închisoare, însă acesta respinge acuzaţiile, la fel ca şi Washingtonul, ziarul său, apropiaţii şi familia sa.

Rusia nu şi-a susţinut niciodată acuzaţiile şi nu a prezentat elemente de probă, iar întreaga procedură a fost calsificată drept secretă.

Nicio dată a unui porces nu a fost prezentată până în prezent.

Arestarea sa intervine în contextul unor tensiuni diplomatice grave între Statele Unite şi Rusia, provovcate de Războiul din Ucraina.

Washingtonul susţine Kievul militar şi financiar împotriva Moscovei.

Încarcerarea unui jurnalist străin acreditat de către autorităţile ruse este fără precedent din epoca sovietică.

Mai mulţi cetăţeni americani au fost arestaţi şi condamnaţi, în ultimii ani, la pedepse grele în Rusia.

Washingtonul acuză Moscova de faptul că vrea să-l folosească într-un schimb de deţinuţi cu Statelen Unite.