Diana Baciuna, consilier PNL, a fost numită secretar de stat la Ministerul Culturii. Vezi CV-ul ei

Distribuie

Diana Baciuna, consilier local PNL la Primăria Sectorului 4, a fost numită secretar de stat în Ministerul Culturii, imediat după ce postul fusese eliberat de un alt liberal, Liviu Brătescu.

Numirea a fost semnată de premierul Nicolae Ciucă și publicată în Monitorul Oficial.

În vârstă de 31 de ani, Diana Baciuna (fostă Nicolae) este fiica unui cunoscut om de afaceri, Ștefan Nicolae. Este absolventă a Colegiului Național „Roman-Vodă” și a Facultății de Drept din cadrul Universității din București, acolo unde a urmat și un Master în „Dreptul Uniunii Europene”.

Tânăra este din orașul Roman și tot acolo a avut primele stagii de practică la două cabinete de avocatură. Între 2013 și 2019 a lucrat ca jurist la o firmă din localitate, iar în paralel a făcut un stagiu la cabinetul de la Bruxelles al europarlamentarului Renate Weber și a fost apoi asistenta europarlamentarului Daniel Buda.

Diana Baciuna a candidat, în 2014, pentru Parlamentul European, din partea PNL Neamț. În acest moment este membră a PNL București (unde deține funcția de prim vicepreședinte). A candidat și a fost aleasă în funcția de consilier local al Sectorului 4 din București din partea PNL, la alegerile locale din toamna anului 2020, funcție pe care a deținut-o până la numirea ca secretar de stat la Ministerul Culturii.

Mesajul Dianei Baciuna, după numirea în calitatea de secretar de stat

Sunt onorată să încep o nouă etapă a carierei mele politice.

Mă alătur, de astăzi, echipei Ministerului Culturii, în calitate de secretar de stat. Este fără echivoc faptul că domeniul cultural este vast și bogat, însă pentru a funcționa în mod eficient la nivel societal, are nevoie de o atenție sporită și, în special, de o îmbunătățire a cadrului legislativ, astfel încât acesta să reflecte în mod corespunzător realitatea zilelor noastre.

Citește și Ștefan Bâlici a fost demis de la conducerea Institutului Național al Patrimoniului

De profesie consilier juridic, expert în tehnică legislativă, înțeleg mai mult ca oricând necesitatea de a încerca să adaptăm legislația, astfel încât aceasta să corespundă atât nevoilor vremurilor, cât și ritmului accelerat al inovației și noilor tehnologii.

În ultimii ani, am avut posibilitatea să descopăr complexitatea sa, dar mai ales să văd profunzimea problemelor care pot să apară în lipsa unui cadru legislativ solid și durabil.

Lucrând în cadrul Parlamentului European în calitate de consilier de europarlamentar, am contribuit, prin expertiza juridică de specialitate, la realizarea unor proiecte esențiale la nivel european.

În acest sens, am lucrat, între altele, la propunerile de elaborare a Directivei (UE) 2018/1808 de modificare a Directivei 2010/13/UE privind coordonarea anumitor dispoziții stabilite prin acte cu putere de lege sau acte administrative în cadrul statelor membre cu privire la furnizarea de servicii mass-media audiovizuale (Directiva serviciilor mass-media audiovizuale) având în vedere evoluția realităților pieței, dar și a Directivei (UE) 2019/790 privind dreptul de autor și drepturile conexe pe piața unică digitală și de modificare a Directivelor 96/9/CE și 2001/29/CE.

Sunt convinsă că lucrurile se pot schimba în mai bine, mai ales dacă ne raportăm la un sector care ne poate aduce atâtea bucurii și, totodată, realizări, care să ne onoreze peste tot în lume.
Vorbim despre un trecut pe care îl putem valorifica, dar și despre un prezent pe care trebuie să îl promovăm.

Diversitatea creațiilor autohtone ne-a fascinat de-a lungul timpului și am avut posibilitatea să fim admirați datorită acestora.

În prezent, este nevoie să conștientizăm cât de mult trebuie să ne îngrijim de moștenirea care ne-a fost încredințată în urma unei munci susținute, dar mai ales, să încercăm să aducem o contribuție solidă pentru a o perpetua.