Din Boșorod în lumea muzicii: Petrișor Bruzan

Petrișor Bruzan este un muzician și profesor român născut pe 10 septembrie 1956, în comuna Boșorod, județul Hunedoara. În timpul carierei sale, Petrișor Bruzan și-a pus amprenta asupra educației muzicale în școlile din România, dar și asupra promovării tradițiilor și culturii locale prin intermediul muzicii.

Educație și carieră didactică

După ce a absolvit Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Craiova și Conservatorul de Muzică „George Enescu” din Iași, Petrișor Bruzan și-a început cariera didactică în domeniul muzicii. El a activat în diferite școli din țară, precum Şcoala de Muzică şi Arte Plastice din Alba-Iulia, Şcoala de Muzică şi Arte Plastice din Deva și Şcoala Generală Călan, unde a ocupat funcția de director între anii 1999 și 2003. În perioada 2008 – 2009, Petrișpr Bruzan a fost inspector de specialitate-arte, la Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara.

Activitate muzicală

Pe lângă cariera sa didactică, Petrișor Bruzan a activat și ca muzician, fiind un violonist și dirijor de cor apreciat în România. Între anii 1992-2000 a făcut parte din Ansamblul „Getusa” din Deva, participând la o serie de turnee în Austria, Grecia, Germania, Franța şi în Egipt. Petrișor Bruzan este membru în ansamblul „Dor” al CJCPCT Hunedoara (Centrul Județean Pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale),

Contribuții în domeniul muzical

Una dintre cele mai importante contribuții ale lui Petrișor Bruzan în domeniul muzical este reprezentată de culegerile sale de colinde și cântece populare., printre care se numără „Colinde Românești”, editată de Academia de Muzică din Cluj-Napoca, „Culegerea de colinde Florile dalbe”, „Culegeri de cântece pentru copii (clasele V – VIII)” și altele. Aceste culegeri de cântece și colinde sunt utilizate în prezent în școlile din România pentru a promova și conserva tradițiile și cultura locală.

Petrișor Brusan este un muzician talentat și un profesor apreciat, care și-a dedicat viața muzicii și educației. Contribuțiile sale în domeniul muzical și educațional sunt recunoscute și apreciate de profesioniștii în domeniul muzical și de către reprezentanții Ministerului Educației.

Citește și Sânziana Ilona – povestitoarea din Boșorod