Directorul agenţiei spaţiale ruse a salutat solidaritatea americană, după o scurgere accidentală de lichid

Directorul agenţiei spaţiale ruse (Roscosmos), Iuri Borisov, a salutat, marţi, solidaritatea de care a dat dovadă partea americană în timpul recentei creşteri a temperaturilor la bordul unui vehicul conectat la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) după o scurgere accidentală, informează AFP.

„Salutăm toată echipa americană, ei s-au comportat foarte demn în această situaţie şi ne-au întins o mână pentru a ne ajuta. Însă eu sper că vom rezolva problema prin propriile mijloace”, a declarat Iuri Borisov într-o discuţie cu cei trei cosmonauţi ruşi prezenţi la bordul ISS – Serghei Prokopiev, Dmitri Petelin şi Anna Kikina.

„Sper că acest mic incident care s-a produs la sistemul de reglare a temperaturii (în capsula Soyuz MS-22) nu a avut vreun efect asupra moralului vostru şi capacităţii voastre de a vă păstra sângele rece”, a continuat el, potrivit unei transcrieri publicate de Roscosmos.

„Aţi dat un exemplu lumii întregi despre felul în care trebuie să lucrezi în condiţiile cele mai îngrozitoare şi mai dificile. Sper că mulţi dintre politicieni vor învăţa o lecţie”, a adăugat Iuri Borisov.

Citește și Anna Kikina şi alţi trei membri ai echipajului au ajuns la ISS cu o rachetă SpaceX

Scurgerea de pe Soyuz MS-22 s-a produs miercuri atunci când cosmonauţii ruşi Serghei Prokopiev şi Dmitri Petelin se pregăteau pentru o ieşire în spaţiu, care a fost în cele din urmă anulată.

Sursa acelei scurgeri a fost identificată: ea provenea de la sistemul de răcire al capsulei Soyuz, iar fluidul descoperit în exteriorul capsulei era, a priori, lichid de răcire.

Luni, Roscosmos a anunţat că temperatura s-a stabilizat în jurul valorii de 30 de grade Celsius în capsula rusească. Potrivit aceleiaşi agenţii, cauza scurgerii era în curs de identificare şi o comisie specială ar trebui să decidă dacă vehiculul spaţial va mai putea fi utilizat pentru a aduce cosmonauţi pe Terra.

ISS reprezintă unul dintre puţinele domenii de cooperare rămase încă active între Statele Unite şi Rusia după declanşarea ofensivei militare ruse în Ucraina pe 24 februarie şi după sancţiunile adoptate ulterior de statele occidentale.