Directorul British Museum a demisionat din cauza unei serii de furturi suspecte

Directorul British Museum, Hartwig Fischer, a anunţat vineri că va demisiona, după ce a recunoscut că au existat deficienţe în ancheta privind furtul unor obiecte de artă din colecţia muzeului, relatează Reuters.

British Museum, unul dintre cele mai vizitate muzee din lume, a anunţat săptămâna trecută că un membru al personalului a fost concediat după ce au fost raportate ca fiind dispărute, furate sau deteriorate artefacte, inclusiv bijuterii din aur şi pietre preţioase datând din secolul al XV-lea î.Hr. până în secolul al XIX-lea d.Hr.

Hartwig Fischer, istoric de artă german care conduce muzeul din 2016, a declarat că ar fi putut exista un răspuns mai bun la avertismentele privind posibilitatea ca un angajat să fi furat obiecte şi că eşecurile unei anchete mai atente „în cele din urmă” trebuie să îi revină lui.

„În ultimele zile am examinat în detaliu circumstanţele care au însoţit furturile de la British Museum şi investigaţia asupra lor”, a spus el într-un comunicat. „Este clar că British Museum nu a răspuns atât de cuprinzător pe cât ar fi trebuit”, a adăugat el.

Citește și Sute de obiecte au „dispărut” de la British Museum începând din 2013

La începutul acestei săptămâni, Fischer a declarat că Ittai Gradel, un comerciant de antichităţi, a ascuns informaţii despre amploarea obiectelor furate atunci când a contactat muzeul. Fischer a spus însă că şi-a retras remarcile făcute despre dealerul de artă care i-a alertat prima dată pe şefii muzeului cu privire la obiectele furate. El şi-a exprimat „regretul sincer” pentru comentariile „judecate greşit”.

Poliţia a declarat joi că a interogat, dar nu a pus sub acuzare un bărbat, al cărui nume nu a fost dat publicităţii, în legătură cu artefactele furate.

British Museum a afirmat iniţial într-un comunicat că Fischer va demisiona „cu efect imediat”, dar ulterior a eliminat aceste cuvinte şi a spus că va demisiona după ce va fi găsit un director interimar.

Consiliul de administraţie al muzeului, prezidat de fostul ministru britanic de finanţe George Osborne, a acceptat demisia lui Fischer.

„Vom remedia ceea ce a mers prost”, a declarat Osborne. „Muzeul are o misiune care durează peste generaţii. Vom învăţa, vom restabili încrederea şi vom merita să fim din nou admiraţi”, a promis fostul ministru de finanţe.