Directorul Teatrului Național se opune eliminării capodoperelor ruse din program

Directorul Teatrului Național București, Mircea Rusu, a declarat, într-un interviu acordat Antena 3, că nu ar scoate din programul teatrului piesele scrise de dramaturgi ruși, dacă i s-ar solicita acest lucru.

„Nu admit așa ceva. Voi refuza categoric. Nu au nicio vină nici Cehov, nici Gorki, nici Turgheniev și așa mai departe pentru că actualii conducători ruși fac ce fac. Dimpotrivă, noi trebuie să avem puterea să nu amestecăm lucrurile. Cultura rusă este una excepțională.

Cultura rusă a dat dramaturgul cel mai mare, Cehov. Este greu să trecem peste asta. Sunt niște excese de zel. Mi s-a sugerat să punem niște proiectoare cu care să colorăm TNB în culorile Ucrainei. Nu cred că ăsta este rolul teatrului. Este un rol al politicii. Rolul nostru este altul. Aș vrea să văd dacă vă și înrolați când veți fi chemați la arme, dacă veți fi la fel de generoși și de emoționați.”, a declarat directorul Teatrului Național București, penru sursa citată.

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, mai multe personalități care activează în sectorul cultural au condamnat agresiunile rusești. Unii și-au dat demisia din instituțiile de cultură în care lucrau, alții care au o opinie favorabilă despre conflict sau sunt cunoscuți pentru simpatii pro Putin, au fost înlăturate.

Citește și Tugan Sokhiev, director muzical şi dirijor principal al Teatrului Bolşoi (Moscova), a demisionat