Dirijorul franco-rus Ivan Velikanov a fost exclus de la un festival din Rusia pentru că a cântat „Oda bucuriei”

Artistul franco-rus Ivan Velikanov a fost exclus din spectacolul „Nunta lui Figaro”, pe care urma să-l dirijeze, la 1 martie, la Moscova, în cadrul festivalului Masca de Aur.

Ivan Velikanov a atras furia autorităților după ce a ținut un scurt discurs contra războiului din Ucraina, pe 25 februarie, în deschiderea unui concert de la Nijni-Novgorod şi pentru că a continuat cu interpretarea „Odei bucuriei”, care este și imnul Uniunii Europene, potrivit Le Figaro

Iniţiativa a uimit şi publicul, care nu se aştepta la un astfel de preludiu pentru opera lui Mozart. 

„Este neobişnuit pentru un dirijor să ia cuvântul înaintea unui concert, dar am crezut că este necesar”, a explicat el săptămâna trecută la France Musique. „Când se întâmplă lucruri absurde, trebuie să uităm de frică. Fie părăsim ţara, fie continuăm să trăim normal, ceea ce include şi faptul că ne exprimăm normal. Nu spun că fiecare trebuie să-şi arate poziţia, nici eu nu sunt cel mai activ dar am acţionat pentru pace”. 

Citește și Pianistul rus Boris Berezovsky vrea să vadă mai multă presiune asupra oraşului Kiev

Acţiunea sa a avut drept consecinţă faptul că nu a mai dirijat „Nunta lui Figaro” în programul festivalului de la Moscova. Potrivit dirijorului, decizia ar fi fost luată în cercurile guvernului rus.

Festivalul Masca de Aur este susţinut de Ministerul rus al Culturii precum şi de grupul Sberbank, deţinută în majoritate de statul rus. 

De la acest incident, Ivan Velikanov a revenit la pupitru. Publicul Teatrului Bolşoi de la Moscova l-a putut vedea pe 10 martie la o reprezentaţia a „Falstaff” de Antonio Salieri. 

„Nu mă scuz şi nu-mi retrag cuvintele, sunt convins în continuare că nu am acţionat degeaba”, s-a apărat Ivan Velikanov în MediaZona, instituţie rusă de presă independentă.